Kod proširenih vena izrazito je važno spriječiti razvoj bolesti.
 Foto: iStock
Narodno zdravlje

Proširene vene ne treba ignorirati, evo kako ih lako liječiti

Ljekovita svojstva biljaka, osobito onih iz hrvatskog podneblja, opisao je u svojoj knjizi “Božja biljna ljekarna”, u izdanju Školske knjige, pater Juro Marčinković.

Kada se govori o proširenju vena, misli se uglavnom na vidljive, izvijugane vene nogu. Bolest je nasljedna, češća kod žena, pogoduju joj trudnoća i dugotrajno sjedenje i stajanje.

Proširenje vena dovodi do umora i bolnosti zahvaćenog dijela noge, a može imati i komplikacija poput upale, tromboze i otvorenih rana.

Zbog toga je važno od početka sprečavati daljnji razvoj bolesti. To se postiže nošenjem elastičnog povoja ili čarapa, dovoljnim kretanjem, plivanjem, naizmjeničnim toplo-hladnim kupkama, povremenim podizanjem nogu tijekom dana i držanjem nogu na jastuku tijekom noći. Liječenje se primjenjuje samo u kompliciranim slučajevima i to operativno ili sklerozacijom oboljele vene.

PROŠIRENE VENE

Od ljekovitih biljaka preporučujem sljedeće:

Kupke od gaveza - uzeti 200 g svježeg ili suhog lišća od gaveza i staviti u 5 litara hladne vode. Ostaviti 12 sati, podgrijati i procijediti te uliti u kadu s već pripremljenom vodom. U kadi ostati 20 minuta, a za vrijeme kupanja područje bubrega i proširene vene moraju biti pod vodom. Nakon kupanja bez brisanja leći u krevet, dobro se pokriti i preznojiti.

Mast od turice - nasjeckati punu pregršt cvjetova, listova i stabljike turice, staviti u 250 g vrele svinjske masti i ostaviti 12 sati. Podgrijati, procijediti kroz čistu i tanku lanenu krpu. Ovom mašću nekoliko puta dnevno mazati područje oboljelih vena.

Mast od nevena - u 250 g vrele svinjske masti staviti pun pregršt cvjetova, listova i stabljika nevena. Ostaviti 12 sati, podgrijati i procijediti. Mazati proširene vene nekoliko puta dnevno. Djeluje brzo i učinkovito.

Mrtva kopriva (oblozi) - dvije velike žlice žute i bijele mrtve koprive staviti u 1/2 litre vrele vode i ostaviti 5 minuta. Tople obloge od ovog čaja stavljati na listove nogu.

Linker
17. travanj 2024 07:01