sve na jednom mjestu

Projekt 'Psihološka pomoć' - mjesto na kojem svatko može dobiti informacije vezane uz mentalno zdravlje

Na platformi će biti zastupljeni psiholozi, psihoterapeuti i institucije

 

"Psihološka pomoć" je naziv projekta koji je krenuo s ciljem destigmatizacije traženja psihološke pomoći, kako bi se potaknulo ljude da zatraže psihološku pomoć i da se pojednostavi put i povežu pružatelji pomoći s onima kojima je potrebna.

Projekt pokreće udruga PROMENTZ, interdisciplinarna udruga za promicanje mentalnog zdravlja građana, a njezin predsjednik Igor Mikloušić kaže kako je ideja nastala za vrijeme karantene zbog epidemije koronavirusa.

"Ideja je nastala za vrijeme karantene. Zaključili smo kako je od velike važnosti učiniti dostupnim sve informacije vezane uz psihološku pomoć građanima. Od privatnih terapija do besplatnih telefona za psihološku pomoć, radionica, publikacija i edukacija, jer postoji niz odličnih i hvalevrijednih inicijativa u Hrvatskoj. Naš cilj je bio jednostavan - proširiti glas o njima", ističe Mikloušić.


Destigmatizacija traženja psihološke pomoći

U Hrvatskoj postoji niz visokoeduciranih, kvalitetnih psihologa, udruga, javnih ustanova, službi i inicijativa, a mnoge nemaju dovoljnu vidljivost, ističu pokretači projekta. Istovremeno svjedočimo situaciji u kojoj se građani s psihološkim problemima često nose tražeći pomoć od nekompetentnih osoba, kroz neprilagođene oblike ponašanja, konzumaciju opojnih ili ovisničkih sredstava itd.

Velik broj ljudi barem se jednom u životu osjetio kao da je pred zidom, na rubu sloma ili je osjetio blage ili teže znakove depresije, anksioznosti i bespomoćnosti, zbog čega mu je zatrebala psihološka pomoć. S obzirom na niz negativnih pokazatelja vezanih uz mentalno zdravlje građana u Hrvatskoj i svijetu, naglasak je i na destigmatizaciji traženja psihološke pomoći.

 

Namjera je bila stvoriti platformu koja bi ujedinila sve dosadašnje inicijative i pružila pristupačno, moderno, user-friendly mjesto na kojem svatko može dobiti informacije vezane uz mentalno zdravlje i psihološku pomoć, ističu članovi udruge PROMENTZ Igor Mikloušić, Tena Cuculić i Jelena Babić.

Na platformi će biti zastupljeni psiholozi, psihoterapeuti i institucije, a interes za stručnu podršku projektu iskazali su Hrvatski Crveni križ i Poliklinika za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba.

Više o projektu "Psihološka pomoć" može se saznati ovdje ili na društvenim mrežama projekta:

https://www.youtube.com/channel/UCnCTF1fjyXGpYdbLRrbjz6g

https://www.instagram.com/psiholoska_pomochr/

https://www.facebook.com/PsiholoskaPomocHR


Izvor: Hina

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo