Zanimljivo istraživanje

Prije nego što posegnete za antidepresivima, promijenite prehranu

Mediteranska prehrana s puno ribe, voća, povrća, maslinova ulja jedna je od najzdravijih na svijetu, a najnovije istraživanje pokazalo je i da smanjuje rizik za depresiju, i to za trećinu.

 

Istraživači sa sveučilišta u Londonu analizirali su 41 znanstveni rad o postojanju veze između prehrane pojedinaca i rizika za razvoj depresije.

Pokazalo se da su ljudi koji ne jedu meso, ali jedu puno ribe i biljnih namirnica boljeg mentalnog zdravlja, a to je zato što mediteranska prehrana smanjuje upale u organizmu. Proučili su također pet studija koje istražuju vezu između nekvalitetne, prerađene hrane i depresije kod 32.908 odraslih osoba iz Francuske, Australije, Španjolske, SAD-a i Velike Britanije. Njihovo istraživanje, objavljeno u časopisu Molecular Psychiatry, otkrilo je da jedenje puno zasićenih masnoća, šećera i prerađene hrane povećava rizik za depresiju.

Znanstvenici tvrde i da odnos crijeva i mozga ima ključnu ulogu u mentalnom zdravlju te da nezdrava hrana izaziva sistemsku upalu, što izravno povećava rizik za depresiju. Smatraju kako njihovi nalazi ukazuju na to da depresivne osobe trebaju prvo promijeniti prehranu prije nego što posegnu za antidepresivima.

 

Što je zapravo mediteranska prehrana i za što je sve dobra - čitajte ovdje. A želite li doznati zašto je zovu najboljom dijetom na svijetu, informirajte se ovdje.

 

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo