Kao i u svemu, umjerenost je ključ.
 Foto: iStock
Bez pretjerivanja

Previše vitamina D može dovesti do niza ozbiljnih nuspojava...

Ako konzumirate pretjeranu količinu vitamina D, abnormalno će porasti razina kalcija u krvi, što može uzrokovati niz zdrastvenih problema.

Vitamin D se može naći u manjim količinama u nekim vrstama hrane, no zove se 'sunčani vitamin' s razlogom - naime velika većina vitamina D u naše tijelo dolazi putem sunčevih zraka.

Zdravstvene prednosti vitamina D

Ovaj vitamin nam može pomoći kod zdravlja kostiju, jer apsorbira kalcij, te tako pomaže kod slabih kostiju i bolovima u njima. Odličan je i kao terapija za određene kožne bolesti poput:

  • Vitiligo, kojeg karakteriziraju bijele mrlje na koži.
  • Skleroderma, koja doslovce znači 'tvrda koža'. To je rijetka, progresivna bolest koja pripada grupi sistemskih bolesti vezivnog tkiva.
  • Psorijaza, koju karakterizira brzi rast kožnih stanica, uzrokujući bijele, srebrne i crvene mrlje na koži.

Vitaminom D može se liječiti i visoki krvni tlak i kolesterol, a smanjuje i rizik od dijabetesa.

Umjerenost je ključ

S obzirom na sve prednost uzimanja vitamina D, lako se može pomisliti da ga treba što više konzumirati. Međutim, ni s njim ne treba pretjerivati. Prema američkom Nacionalnom institutu zdravlja, preporučeni dnevni unos ovog vitamina je:

  • 15 mcg ili 600 IU za djecu u dobi od 1 do 13, tinejdžere od 14 do 18, odrasle u dobi od 19 do 70 godina, te trudnice i dojilje.
  • 20 mcg ili 800 IU za osobe od 71. godine na više.

Simptomi toksičnosti vitamina D

Kada je riječ o unosu vitamina D kroz razne dodatke, pravilo 'što više - to bolje', ovdje ne vrijedi, te zapravo može dovesti do sasvim suprotnog učinka te do toksičnosti. Ako konzumirate pretjeranu količinu, abnormalno će porasti razina kalcija u krvi, što može uzrokovati niz zdrastvenih problema.

1. Mučnina i gubitak apetita. Prevelike količine vitamina D u organizmu mogu dovesti do ovih stanja. Istraživanja kažu da je i u slučaju konstantnog povraćanja, najvjerovatnija dijagnoza predoziranje upravo ovim vitaminom. Ovi simptomi su prvi znakovi upozorenja i ako ih se ignorira, može doći do ozbiljnijih problema.

2. Stalna žeđ. Ovo je jedan od čestih simptoma toksičnosti, koji ne smijete ignorirati ako uzimate vitamin D kroz dodatke prehrani. Ukoliko pijete jednu čašu vode za drugom, posavjetujte se s liječnikom.

3. Povećani rizik od infekcije mokraćnog sustava. Ako idete na WC češće nego inače, trebali biste što prije provjeriti koliko vitamina D uzimate.

4. Bubrežni kamenac. Ako uzimate velike doze, vrlo je važno kontrolirati razinu kalcija u urinu, s obzirom da može povećavati rizik od bubrežnih kamenaca.

5. Predoziranje vitaminom D može oštetiti srce. Znanstvenici kažu kako pretjerano uzimanje ovog vitamina uzrokuje povećanje razine kalcija u krvi, što može dovesti od ozbiljnih posljedica, ukoliko se ne liječi. Tijekom vremena može doći od oštećenja srca. Ljudi s povišenom razinom vitamina D imaju 2,5 puta više šanse da im se pojavi aritmija.

6. Oštećenje krvnih žila. Kako biste izbjegli ove nuspojave od prekomjernog unosa vitamina D, slijedite ove doze. Najveća sigurna dnevna doza:

  • 25-37.5 mcg (ili 1,000-1,500 UI) za dojenčad.
  • 5-75 mcg (ili 2,500-3,000 UI) za djecu u dobi od 1 do 8 godina.
  • i 100 mcg (ili 4000 UI) za djecu iznad 9 godina i odrasle.

Srećom, toksičnost vitamina D događa se vrlo rijetko, a velika većina ovih slučajeva je rezultat prekomjernog uzimanja vitamin D kao dodatka prehrani. Ako sumnjate da ste uzimali previše ovog vitamina posjetite svog liječnika i napravite jednostavan test krvi naziva 25 (OH) D, kojim se može provjeriti razina vitamina D.

Linker
05. ožujak 2024 20:57