Nepovoljni utjecaji na djecu tijekom trudnoće "na naplatu" mogu doći i u njihovoj kasnijoj dobi.
 Foto: iStock

Pretilost, gestacijski dijabetes i raniji početak puberteta

Znanstvenici su potvrdili vezu između majki koje su pretile i koje su razvile gestacijski dijabetes s ranijim ulaskom njihovog ženskog djeteta u pubertet.

Prema najnovijim podacima djevojke u Americi sazrijevaju ranije nego što je to bilo prethodnih desetljeća. Ulazak u raniji pubertet povećava rizik od zdravstvenih poteškoća kao što su pretilost, dijabetes tipa 2, sindrom policističnih jajnika te rak u adolescenciji i odrasloj dobi. Rezultati istraživanja su vrlo bitni, budući da ukazuju na to da čim prije treba razraditi odgovarajuću strategiju prevencije, objašnjava Ai Kubo glavni autor studije. Žene koje planiraju trudnoću trebaju biti svjesne kako njihova debljina ili gestacijski dijabetes mogu utjecati na zdravlje njihovog djeteta u budućnosti.

Inače, istraživanje je provedeno u Sjevernoj Kaliforniji, a u njemu je sudjelovalo 421 majki i djevojčica. Djevojčice su se sustavno pratile u razdoblju od 2005. do 2012. godine, s tim da su jednom godišnje na sistematskom pregledu znanstvenici bilježili podatke o njihovoj visini, tjelesnoj masi te ostalim fizičkim parametrima.

Upravo su tim mjerenjem utvrdili da su djevojčice čije su majke bile pretile i imale gestacijski dijabetes imale i do 2,5 puta veću vjerojatnost da ranije razviju stidne dlake, odnosno ranije uđu u pubertet.

Linker
24. travanj 2024 14:53