Ovdje, naravno, ne govorimo o kili, dvije više, već o pravoj pretilosti.
 Foto: iStock
Crne najave

Pretilost će uskoro izazivati više tumora nego pušenje

S obzirom na to da broj pušača opada, a broj debelih osoba raste, razlika u postotku uzrokovanih tumora nestat će za najviše 25 godina, odnosno oko 2035.

Debljina bi uskoro mogla postati najčešći uzrok raka kod žena koji se može spriječiti i tako svrgnuti pušenje s neslavnog trona, predviđa britanski Cancer Research UK. To bi se moglo dogoditi do 2043. godine ako se sadašnji trendovi nastave. Danas je, prema njihovim podacima, 12 posto tumora kod žena povezano s pušenjem, a sedam posto s prekomjernom težinom i debljinom.

No, budući da broj pušača opada, a broj debelih osoba raste, razlika u postotku uzrokovanih tumora nestat će za najviše 25 godina.

Već 2035. godine razlika će biti minimalna - na području Velike Britanije deset posto svih tumora kod žena (oko 25.000 slučajeva) bit će povezano s pušenjem, a devet posto (oko 23.000 slučajeva) s prekomjernom tjelesnom težinom.

Kod britanskih muškaraca nije izgledna takva promjena u poretku uzroka, jer puši znatno veći broj muškaraca nego žena. I premda je debljina češća među muškarcima nego među ženama, pretilost je kod žena puno jači pokretač razvoja raka nego kod muškaraca.

Linker
15. travanj 2024 15:24