Jedrili ste u mladosti? Zašto ne biste ponovno, iskustvo imate...
 Foto: iStock
Nije kraj

Prešli ste 65 godina? Družite se, produžit će vam život

Mnogi ljudi shvaćaju odlazak u mirovinu kao kraj života, zatvore se u kuću i, kao da čekaju svoju smrt. Oni rijetki koji na taj životni korak gledaju kao na novo životno poglavlje, puno bolje i duže žive, pokazalo je to i istraživanje

Ulaskom u treću životnu dob, kada je većina uglavnom u mirovini, najbolje je izabrati neki hobi koji podrazumijeva druženje s drugim ljudima jer to znači dulji i ispunjeniji život, sugerira istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta Queensland.

Dobrobit sudjelovanja u društvenim aktivnostima nakon odlaska u mirovinu može se usporediti s pozitivnim učinkom redovite tjelovježbe nakon umirovljenja, kaže autor studije Niklas Steffens, postdoktorand na odjelu psihologije australskog sveučilišta.

Znanstvenici su tijekom studije vodili evidenciju o 424 osobe starije od 50 godina kojima se bližilo umirovljenje. Postavljeno im je pitanje u koliko su klubova, organizacija ili skupina koje se bave društvenim aktivnostima angažirani, a morali su odgovoriti i na pitanja o tome u kolikoj su mjeri zadovoljni kvalitetom življenja i svojim zdravstvenim stanjem.

Pokazatelji rizika

Tijekom idućih šest godina znanstvenici su pratili jesu li ispitanici nastavili sudjelovati u aktivnostima navedenih skupina i društvenih organizacija te su vodili evidenciju o tome koliko je ispitanika za vrijeme studije umrlo. Rezultati su pokazali da je 28 sudionika istraživanja umrlo u roku od šest godina nakon umirovljenja i da je najsigurniji pokazatelj vremena njihove smrti tijekom studije bila njihova životna dob. Naime, prosječan rizik od smrti kod pedesetpetogodišnjaka iznosio je 1%, u odnosu na 8% kod osoba od 65 godina.

Ne odustajte

Drugi najrelevantniji pokazatelj vremena smrti u istom šestgodišnjem razdoblju bio je podatak o broju društvenih grupa u čijem su radu ispitanici sudjelovali. Primjerice, ako je osoba bila aktivna članica dviju društvenih grupa prije umirovljenja i nastavila je u njezinim aktivnostima sudjelovati i u idućih šest godina, rizik od smrtnosti u razdoblju studije bio je 2%. Povećan je, pokazali su rezultati istraživanja, nakon što je osoba odustala od članstva i aktivnosti u jednoj društvenoj grupi, a za čak 12% ako je osoba odustala od obje društvene aktivnosti, prenosi portal LiveScience.

Što možete učiniti

Ukoliko ste i sami u mirovini, nadamo se kako će vas ova vijest potaknuti da obnovite stara prijateljstva ili da steknete neka nova, te da se više družite, kao i da se posvetiti hobijima. Evo samo neki primjeri što biste mogli činiti, naravno, ovisno o vašim interesima:

  • postati član kluba umirovljenika
  • priključiti se u neko od planinarskih društva
  • igrati šah
  • volontirati
  • priključiti se maškaranoj skupini u vašem gradu
  • upisati tečaj stranog jezika
  • upisati tečaj poznavanja računala
  • otići na kulinarsku radionicu
  • priuključiti se zboru
Linker
19. travanj 2024 14:21