Ovo trebate znati

Prepoznajte simptome anemije i nedostatak vitamina koji život znači

Anemija je široko rasprostranjen krvni poremećaj koji se pojavljuje u različitim oblicima od kojih su neki, poput nedostatka željeza, lako izlječivi promjenom prehrambenih navika i prirodnim dodacima željeza.

 

Kod pojedinih oblika anemije, radi se zapravo o nedostatku vitamina B12, koji je iznimno važan za kvalitetu krvi te funkcioniranje živčanog sustava

- Kada u probavnom traktu dođe do poremećaja apsorpcije vitamina B12, razvija se  anemija npr. perniciozna anemija, sindrom kratkog crijeva nakon resekcije ileuma, upalne bolesti crijeva (Crohnova bolest), celijakija, prerastanje bakterija u probavnom traktu i parazitske infekcije.

Kod odraslih se ova vrsta anemije može razviti kod vegana, jer je izvor vitamina B12 u hrani životinjskog podrijetla, ali može se naći i u žitaricama obogaćenim tim vitaminom - pojasnila je hematoonkologinja dr. Aleksandra Bonevski, prim.mr.sc iz Klinike za dječje bolesti Zagreb.

 

Najčešći simptomi anemije

  • umor i malaksalost
  • blijeda koža, usne, desni, nokti i kutovi očnih kapaka
  • otežano razmišljanje i pamćenje, osjećaj zbunjenosti
  • vrtoglavica i nesvjestica
  • bol u prsima i otežano disanje
  • ubrzan rad srca

 

Zašto vitamin B12?

On doprinosi normalnoj funkciji imunološkog i živčanog sustava, kao i normalnom stvaranju crvenih krvnih stanica. Također smanjuje umor i iscprljenost, Veći broj istraživanja pokazao je da postoji uska povezanost između manjka ovog vitamina i depresije.

Opservacijske studije su otkrile da čak 30 posto osoba koje su hospitalizirane zbog depresije ima manjak vitamina B12, a liječnici sumnjaju da je taj broj i veći budući da testiranje razine vitamina B12 u organizmu nije standardna procedura u obradi psihičkih bolesnika.

 

 - Vitamin B12 podržava energiju, štiti živčane i moždane stanice, stimulira proizvodnju serotonina, doprinosi stvaranju crvenih krvnih stanica, podržava imunološki sustav i održava pozitivno raspoloženje - ističe mag.pharm. Seida Iličić.

 

Najbolji izbor za vašu obitelj

Metilkobalamin jedini je fiziološki aktivan oblik vitamina B12 te može proći krvno-moždanu barijeru te ne sadrži nijednu štetnu tvar.

Iznimno je važno odabrati biološki aktivan oblik vitamina B12. Umjesto tableta ili kapsula koje nepotrebno opterećuju probavni sustav i metabolizam pa ih djeca i starije osobe teško ili uopće ne mogu uzimati, najbolji je oblik oralni sprej. Raspršivanje pod jezik uglavnom ne opterećuje probavni sustav i metabolizam, nego ih zaobilazi i ide izravno u krv.

Vitamin B12 Kernnel Premium u spreju u varijantama za odrasle i djecu odlična je novost koja će biti od pomoći u tretiranju anemije, održavanja normalnog funkcioniranja živčanog sustava. Posebno će biti učinkovit tijekom sezonskih izazova imunološkom sustavu.

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo