Saznanje o POI-u može znatno narušiti vašu emocionalnu ravnotežu, pa je važno da se konzultirate sa specijalistom za mentalno zdravlje
 Getty Images
Uzrok je najčešće nepoznat

Prepoznajte najčešće simptome: Što kad se broj jajnih stanica smanji prije 40. godine?

Neredovita krvarenja ili njihov potpuni izostanak mogu biti simptomi POI-a

Nedavno je obilježen Svjetski dan menopauze, a ovogodišnja tema bila je prerana insuficijencija jajnika, odnosno prerano iscrpljenje funkcija jajnika (Premature Ovarian Insufficiency, POI). Posljedice su smanjena plodnost, narušena seksualnost te dugotrajne posljedice na zdravlje kostiju, kardiovaskularno zdravlje i kognitivne sposobnosti. POI je stanje smanjenog broja jajnih stanica, a nastupa prije 40. godine.

Uzrok je najčešće nepoznat, a od poznatih dominiraju genetski činitelji, infekcije (npr. zaušnjaci), autoimune bolesti štitnjače i nadbubrežne žlijezde te medikamentozni i kirurški tretmani (kemoterapija, neke ginekološke operacije).


NAJČEŠĆI SIMPTOMI

Najčešći su simptomi neredovita krvarenja ili potpuni prestanak krvarenja, a posebna je pozornost potrebna kod djevojčica ili djevojaka u kojih se krvarenje nikada i ne pojavi. Drugi mogući simptomi su valovi vrućine, noćna znojenja, nesanice, promjene raspoloženja, bolovi u zglobovima, suhoća rodnice, bol pri spolnom odnosu. Neredovita krvarenja treba istražiti što prije kako se ne bi propustilo pravodobno postavljanje dijagnoze.

Iako ne u potpunosti, POI znatno utječe na mogućnost zanošenja vlastitim jajnim stanicama. Ako se ne liječi, POI značajno utječe i na tjelesno i emocionalno zdravlje te u konačnici na zdravlje srca, kostiju i mozga. Ti zdravstveni rizici mogu se uspješno otkloniti hormonskim liječenjem.

Od vitalnog je značaja optimirati prehranu, tjelesnu aktivnost i mentalnu higijenu. S obzirom na emocionalne posljedice, dobrodošla je i psihološka pomoć. Psihološki i emocionalni simptomi mogu se uspješno liječiti hormonskim pripravcima, hormonskim formulama koje su potpuno identične onima koje proizvodi jajnik (estrogen, progesteron, testosteron) ili kombiniranim oralnim kontraceptivima koji se koriste bez uobičajene pauze. Hormonsko liječenje propisuje se barem do dobi u kojoj uobičajeno nastupa menopauza. O pitanju plodnosti i terapijskim mogućnostima (npr. donacija jajnih stanica) najbolje se posavjetovati u specijaliziranim centrima za potpomognutu oplodnju.


Osam činjenica koje je dobro znati

1. Mlađi ste od 40 godina, a krvarenja su postala neredovita?

Neredovita krvarenja ili njihov potpuni izostanak mogu biti simptomi POI-a.

2. Koji su drugi simptomi?

Valovi vrućine, noćna znojenja, nesanice, promjene raspoloženja, bolovi u zglobovima, suhoća rodnice.

3. Kada nastaje POI?

POI nastaje kada se istopi rezerva jajnih stanica prije navršene 40. godine.

4. Koji je uzrok POI-a?

Kod većine žena uzrok nije poznat.

5. Saznanje o POI-u može znatno narušiti vašu emocionalnu ravnotežu, pa je važno da se konzultirate sa specijalistom za mentalno zdravlje.

6. Mogu li se simptomi POI-a liječiti?

Simptomi se uspješno otklanjaju hormonskim liječenjem, zdravom prehranom, redovitom tjelovježbom i postizanjem emocionalne ravnoteže. Uz razgovor o mogućem obiteljskom opterećenju, liječnik će vas uputiti na laboratorijsku obradu koja uključuje analizu razine folikulostimulirajućeg hormona (FSH) i estrogena. Testove treba ponoviti nakon šest tjedana. Visoke razine FSH-a i niske razine estrogena vjerojatan su dokaz za POI.

7. Koje su dodatne mogućnosti liječenja?

Prioritet su zdrava prehrana, tjelovježba i mentalno zdravlje.

8. Obratite se svom liječniku za dodatna pojašnjenja

Za dodatne informacije posjetite stranicu www.imsociety.org

Linker
25. travanj 2024 13:30