Naravno, to se odnosi na zdrave masnoće, maslinovo, bučino i, primjerice, kokosovo ulje te ribu bogatu omega 3 masnim kiselinama.
 Foto: iStock
SNAŽAN ZAŠTITNI UČINAK MASNOĆA

Premalo masnoća u prehrani - kraći životni vijek

Desetljećima su prehrambene smjernice bile usredotočene na smanjenje ukupne masnoće i zasićene masne kiseline. No, masnoće imaju važnu ulogu u ukupnom zdravlju organizma.

Veliko istraživanje koje je obuhvatilo 135.000 odraslih osoba otkrilo je da ljudi koji jedu premalo masnoća imaju najviše stope smrtnosti.

Kanadski istraživači rezultate studije objavili su u časopisu Lancet te naglasili koliko masnoće mogu imati snažan zaštitni učinak na ljudsko zdravlje.

Otkrili su da ljudi s najnižim unosom masnoća imaju 23 posto veću vjerojatnost da će umrijeti mladi te da bi zapravo umjesto unosa masnoća trebali smanjiti unos ugljikohidrata - krumpira, kruha, tjestenine i riže.

Dr. Mahshid Dehghan sa Sveučilišta McMaster govorio je na tu temu na kongresu Europskog društva kardiologije u Barceloni i istaknuo da su desetljećima prehrambene smjernice bile usredotočene na smanjenje ukupne masnoće i zasićene masne kiseline. No, masnoće imaju važnu ulogu u ukupnom zdravlju organizma.

Najčešća zabluda

Kada ih pokušavaju smanjiti, ljudi masnoće u prehrani zamjenjuju ugljikohidratima i šećerom što povećava rizik za mnoge bolesti, a ponajviše rizik za bolesti srca.

Linker
18. travanj 2024 07:42