Ljerka i Damir Eljuga
 lukša marotti
Odabrane teme iz ginekologije i senologije

Predstavljeno drugo izdanje jedne od vrlo korisnih knjiga o ženskom zdravlju

Hrvatska liga protiv raka na izvještajnoj video konferenciji objedinila značajna postignuća

U vrijeme kada nam je zdravlje važnije nego ikad, u Školi narodnog zdravlja Andrija Štampar u Zagrebu na godišnjoj izvještajnoj video konferenciji Hrvatske lige protiv raka predstavljeno je drugo, dopunjeno izdanje knjige „Odabrane teme iz ginekologije i senologije“. Cijenjeni liječnici i urednici ove knjige Ljerka i Damir Eljuga i 12 autora na više od 170 stranica uče nas i pružaju vrijedne i korisne savjete koji nam jednog dana mogu spasiti život.

„Knjigu su vrlo lijepo prihvatili ne samo brojni zdravstveni i medicinski stručnjaci nego i laici jer je prema mišljenju uglednih recenzenata, pisana čitkim i vrlo razumljivim jezikom. Dobili smo brojna pisma pohvale i priredili njezino drugo, prošireno izdanje u suizdavaštvu s Hrvatskom ligom protiv raka kako bi cijeli sadržaj knjige mogao biti postavljen na web-stranicu Lige i samim time bio dostupan većem broju čitatelja.“ – istaknuo je Damir Eljuga dok je Ljerka Eljuga dodala: "S obzirom na dugogodišnje kliničko iskustvo svih autora zastupljenih i u ovoj knjizi vjerujemo da će biti od koristi ne samo pacijentima koji se žele temeljitije informirati o nekim od tema iz ove knjige nego će biti i od koristi brojnim zdravstvenim djelatnicima različite razine izobrazbe. Najsrdačnije zahvaljujemo izdavačima Medicinskoj nakladi i Hrvatskoj ligi protiv raka za objavljivanje ove knjige, a posebice uglednim autorima, recenzentima i ,naravno, svima koji su pomogli pripremiti drugo,dopunjeno zdanje ove knjige.“

Knjiga „Odabrane teme iz ginekologije i senologije“ donosi rukopise iz područja ginekologije kao što su menstrualni ciklus, prijevremena menopauza, miomi, porodništva s naglaskom na antenatalnu zaštitu i važnost podcijenjenog cijepljenja protiv HPV-a, spontani i habitualni pobačaj, babinje i drugo. Nadalje, u knjizi su obrađene teme nasljednog raka dojke i jajnika, kirurških zahvata na dojci, mučnine i povraćanja kod onkoloških pacijenata, dijagnostičke metode raka dojke i drugo. Tu je i područje anesteziologije i sve što bi o tome pacijenti trebali znati. Glavni izdavač knjige je je najuglednija izdavačka kuća u području biomedicine-Medicinska naklada.

Važnost preventivnih pregleda u području ginekologije i senologije jedna je od temeljnih misija Hrvatske lige protiv raka od samog osnutka. Upravo podizanje svijesti o životnoj važnosti prevencije glavna je vodilja Lige i u ovoj godini koja je unatoč epidemiološkoj situaciji protekla u pozitivnom tonu.

Na ovogodišnjoj izvještajnoj video konferenciji izvijestili smo o provedbi javnozdravstvenih kampanja koje su financirane iz EU socijalnog fonda kojima smo lani i tijekom ove godine podizali svijest građana o važnosti otkrivanja raka u što ranijem stadiju bolesti.“ - naglasila je dr. Neda Ferenčić Vrban, glavna tajnica Hrvatske lige protiv raka.


Podizanje svijesti

Sve ovogodišnje nedaće vođene pojavom koronavirusa nisu spriječile najstariju hrvatsku udrugu da pripomogne, koliko je najviše moguće, u preveniciji raka i poboljšanju onkološke zaštite u Hrvatskoj. Dan mimoza posvećen borbi protiv raka vrata maternice, Dan narcisa kojim se zajedno borimo protiv raka dojke, Globaton i 12 minuta kretanja protiv raka kojima Liga potiče građane na važnost tjelesne aktivnosti u prevenciji i borbi s bolešću te Dan dojki & Bra Day posvećen važnosti rekonstrukciji dojke nakon raka samo su neke od javnozdravstvenih akcija koje su iznjedrile pozitivne rezultate u podizanju svijesti građana te smanjenju smrtnosti od nekoliko vrsta raka poput raka dojke. Emotivno druženje ispunjeno sretnim vijestima kratkim nastupom upotpunili su glazbenici Ana Rucner i Matej Meštrović.

Linker
26. travanj 2024 16:03