Napor koji ulažete da upregnete misli može biti iscrpljujuća fizička aktivnost.
 Foto: iStock
A gdje su mi ključevi?

Česta 'zamućenost mozga' možda vam nešto i želi reći

Odjednom se ne možete sjetiti po što ste došli u kuhinju, na trenutak ste zaboravili ime omiljenog glumca ili susjedovog psa s kojim se stalno igrate... Da, ovo se svima događa. No česta 'zamućenost mozga' možda vam nešto i želi reći...

Ne možete se sjetiti gdje ste parkirali auto, ime susjeda vam je jednostavno isparilo, krenuli ste po nešto u spavaću sobu, a kad ste došli ne možete se sjetiti po što. Ovo nam je svima poznato.

- Mentalna magla, odnosno 'brain fog' je nesposobnost proboja - rekla je američka doktorica Mady Horning. Dodaje da je to nejasan osjećaj kada kao da nešto pokušavate dohvatiti, no ne možete se na to usredotočiti.

- Napor koji ulažete da upregnete misli može biti iscrpljujuća fizička aktivnost - kaže.

Sjetite se samo koliko vam je iscrpljujuće bilo voditi sastanak kad ste bolesni došli na posao. Mentalna izmaglica je poput toga, osim što ne prestaje. Magla se može zadržati nekoliko dana, a ponekad i tjedana.

- Njena prolaznost čini veliku razliku između izmaglice i demencije - kažu doktori. Zbog izmaglice možete zaboraviti gdje ste parkirali automobil u trgovačkom centru, no demencija može učiniti nemogućim da do centra uopće dođete. Nema mnogo znanstvenih dokaza koji bi mogli objasniti što se događa kad nastupi 'magla'. Znanstvenici zapravo nisu našli način za mjerenje ili testiranje maglice, kao što su radili s demencijom.

- Svi znaju što je to, a u isto vrijeme je tako nepoznato - kažu doktori. To se najčešće događa zbog nedostatka sna, a mi donosimo i nekoliko stvari koje vam mentalna maglica možda ipak želi reći.

1. Bliži se menopauza

Mnoge će se žene požaliti da ulaskom u menopauzu osjećaju kao da im je ‘mozak u magli’. U istraživanju su sudjelovale žene između 50 i 60 godina, te su one teško fokusirale na zahtjevnije zadatke, a imale su problema i s radnom memorijom. Nekoliko je studija otkrilo je i pad u izvedbi na memorijskim zadacima baš nekako u vrijeme kad padne razina estrogena kod žena.

2. Depresija ili bipolarni poremećaj

Nedavna istraživanja pokazala su da mutno razmišljanje, zaboravnost i nemogućnost koncentracije pogađa one koji pate od depresije ili bipolarnog poremećaja. U studiji su se žene s ovom dijagnozom više borile s kognitivnim testom, od onih koje su zdrave. Isto područje mozga bilo je aktivno kod svih žena, no kod onih s depresijom ili bipolarnim je u tom području bilo zabilježeno neobičan broj aktivnosti (ili previše ili premalo)

- Ne samo da bipolarni poremećaj i depresija nisu tako različiti kao što se to misli, već i na neurobiološkoj razini to može značiti da mozak drugačije funkcionira kod pacijenata koji imaju problema s mentalnim zdravljem - rekao je znanstvenik.

3. Pod prevelikim ste stresom

Stres lako može ugroziti dijelove mozga koji su odgovorni za memoriju i tako poremetiti pamćenje.

- On narušava izvedbe, kako fizičke tako i psihičke - kažu doktori. Savjetuju da treba pronaći način da se nosite s onim što vam uzrokuje tjeskobu. Pokušajte duboko disati ili meditirati, a ako se stresa ni na koji način ne možete riješiti, te vam se čini da su vam svi dani u magli, potražite pomoć stručnjaka.

4. Nuspojava lijeka

Određeni antibiotici, lijekovi za inkontinenciju, pa čak i oni za krvni tlak mogu uzrokovati mentalno zamućivanje, osobito kod starijih osoba. Naravno, tu su i one očite tablete poput antidepresiva, lijekova protiv bolova i alergija. Zamagljenost je često i jedna dodatna nuspojava koja dolazi s uvođenjem novog lijeka. Ako mislite da vam lijek uzrokuje mentalnu maglicu, razgovarajte s liječnikom. Možda ćete trebati promijeniti terapiju.

5. Loše se hranite

Loše prehrambene navike povećavaju rizik pretilosti, visokog krvnog tlaka, kao i brojnih bolesti povezanih s kognitivnim funkcijama mozga. Vitamin B12, kojeg ima u mesu, ribi i mliječnim proizvodima, poznat je po svojoj važnoj ulozi u proizvodnji crvenih krvnih stanica, ali se također vjeruje da je povezan sa zdravom memorijom. Nedavna američka studija pokazala je da je nedostatak vitamina B12 povezan s pamćenjem i problemima s razmišljanjem.

6. Nedijagnosticirana zdravstvena stanja

Mentalna maglica može biti simptom brojnih bolesti uključujući sindrom kroničnog umora, fibromijalgije, lupusa i multiple skleroze. Ukoliko imate učestalu maglu koja se ne može objasniti nedostatkom sna posjetite liječnika.

7. Posljedica kemoterapije

Prema American Cancer Society zaboravnost, probleme s koncentracijom, teško pronalaženje pravih riječi mogu iskusiti i pacijenti oboljeli od raka, kao posljedica kemoterapije. Oni preporučuju stare memorijske trikove poput zdrave prehrane, uspostavljanje dnevne rutine, pisanja podsjetnika...

Foto: iStock
Svi znaju što je to, a u isto vrijeme je tako nepoznato...

8. Osjetljivost na gluten

U jednom istraživanju pacijentima sa celikalijom koji su prestali jesti gluten, maglica se znatno smanjila. Prije nego što su prigrlili novi način prehrane, kognitivne testove su loše riješili. Godinu dana poslije, rezultati su bili poboljšani. Ako već dulje vrijeme imate problema s koncentracijom ili nekako maglovitim pamćenjem, to je možda znak da imate problema s glutenom. Izbacite ga iz svoje prehrane i na ovaj način saznajte da li je on izvor problema.

9. Prezaposleni ste

Zbog današnjih potreba za multitaskingom počeli smo zaboravljati stvari. Stručnjaci kažu kako ne čudi činjenica da nam je mozak 'pomućen' kad radimo nekoliko stvari odjednom. Znamo da je to u današnje vrijeme teško, no pokušajte se koncentrirati na samo jednu stvar u jednom vremenu i vidjet ćete kako će vam se mozak razbistriti.

Linker
12. travanj 2024 02:52