Naš mozak je tako zanimljiv organ, no zapustimo li ga, nikad nećemo doznati njegove moći!
 JoelValve/Unsplash
NEUROBIK

Prečesto zaboravljate, a nerijetko ste i potišteni? Ovih 15 zabavnih trikova svi trebamo isprobati

Rutinske aktivnosti od mozga ne traže napor, no stavljate li pred njega stalno nove zadatke, ojačat ćete ga, poboljšati pamćenje i učenje, popraviti raspoloženje.

Nastojte barem neke od ovih vježbi raditi svaki dan kako biste poboljšali raspoloženje, pamćenje, sposobnost učenja i ukupnu kvalitetu života.


ŠARENILO BOJA

Okružite se predmetima u različitim bojama. Šarenilo će stimulirati centar za vid u mozgu i potaknuti proizvodnju proteina BDNF, važnog za učenje.


NOVI INSTRUMENT

Ako svirate neki instrument, pokušajte svladati još neki - tako ćete poboljšati učenje sluhom i propriocepciju (osjet položaja dijela tijela u odnosu na druge dijelove tijela). Ako ne svirate, možete pokušati naučiti, učinak će biti jednak. Već je i slušanje glazbe poticajno za mozak - pokušajte koncentrirano slušati glazbu kakvu inače ne slušate, to će potaknuti produkciju proteina NT-3, koji je važan za osjetilo sluha.


KRIŽALJKE I SLIČNI ZADACI

Rješavajte križaljke, osmosmjerke, sudoku... prisilit će vas da problemu pristupite na drugačiji način. Kreativno razmišljanje potiče neurogenezu i proizvodnju proteina BDNF.


HODAJTE BOSI

Bosonogo hodanje omogućit će vam jedinstven osjećaj tla pod nogama - pijeska, kamenčića, trave... Tako ćete poboljšati propriocepciju.


UPIJAJTE OKOLINU

Sjednite u park, osluškujte i njušite. Što se bolje koncentrirate na nove zvukove i mirise, to će se vaš mozak sveobuhvatnije razvijati.

Helena Lopes/Unsplash
Kad ste nepcu priuštili neku novu namirnicu, neko novo jelo? Probajte, možda vam se svidi!

RECITIRAJTE

Recitirajte pjesmu ili izgovarajte govor dok šetate po stanu zatvorenih očiju. Ovu tehniku prakticiraju mnogi govornici jer aktivira više različitih osjetila. Potiče i proizvodnju BDNF-a, koji je važan za kratkoročno i dugoročno učenje.


PROBAJTE NOVO JELO

Kušajte neku novu namirnicu koju do sada niste jeli. Važno je jesti polako i uživati u svemu što vam obrok pruža. Doživljaj novih tekstura, okusa i aroma potaknut će proizvodnju proteina NT-4/5 i BDNF.


SMIJTE SE

Kad se smijemo, aktiviramo regije mozga u kojima se oslobađa dopamin. Osjetljivost na dopamin ključna je za normalne kognitivne sposobnosti, za učenje, pamćenje, koncentraciju i pozornost. Da, često smijanje pomaže da bolje učimo i bolje upotrebljavamo mozak.


ZAHVALNOST

Osjećamo li zahvalnost za ono što imamo, poboljšat ćemo uključivanje neurona i produkciju NGF-a, a time i sposobnost podnošenja stresa. Pomoći će i prespajanju veza u mozgu pa ćemo moći sagledati probleme iz optimističnog kuta, što će pak poboljšati proizvodnju endorfina i osjetljivost moždanih stanica na endorfin. To će omogućiti da se češće bolje osjećamo.


MEDITIRAJTE

Studije pokazuju da osobe koje meditiraju imaju veći mozak, manje im propadaju živci i mentalno su aktivnije od vršnjaka koji ne meditiraju. Meditiranjem se pojačava i produkcija NGF-a, a time i ostalih neurotrofina.

Photo by
Novi hobi uvijek je dobra ideja!

MOZARTOV UČINAK

Klasična glazba stimulira mozak bolje od bilo koje druge, pokazuju istraživanja. Najviši stupanj mozgovne aktivnosti zabilježen je pri slušanju Mozartovih djela, a najučinkovitiji su Sonata za dva klavira u D-duru i Klavirski koncert br. 23.


UČITE DRUGE

Prenošenje znanja drugoj osobi potiče razvoj mozga i poboljšava kratkoročnu i dugoročnu memoriju. Nakon što ste naučili nešto novo, cilj bi vam trebao biti prenijeti to znanje nekom drugom kako biste unaprijedili rad centra za pamćenje, a to podiže energiju i aktivnost u cijelom mozgu.


NOVI HOBI

Hobiji koji snažno utječu na više osjetila najviše su po mjeri neurobika, jer poboljšavaju komunikacijske puteve između različitih osjetila. Tu se ubrajaju različiti sportovi, vrtlarstvo, ples, igra s kućnim ljubimcem itd.


PREUREDITE STAN

Svaka dva mjeseca pokušajte drugačije razmjestiti namještaj i druge predmete kod kuće. Time ćete probuditi osjetilo vida i dodira jer morat ćete se na nov način snalaziti u prostoru dok preuređujete mentalne mape u mozgu.


PROMIJENITE TRGOVINU

Već znate sav raspored u "svom" supermarketu? Odite u kupnju u neku drugu veliku trgovinu; snalaženje među policama pojačat će aktivnosti vaših neurona i potaknuti stvaranje novih. Činite to kad imate dovoljno vremena kako biste mogli svim osjetilima doživjeti novu lokaciju.

Linker
24. travanj 2024 21:42