Suorganizatori stručnog i popratnog programa su Grad Zagreb i Zaklada Zajednički put.
 Foto: iStock
Traje do subote

Pravo doba - sajam za 50+ generacije na Zagrebačkom velesajmu

Pored ovog zanimljivog sajma, na Zagrebačkom velesajmu u isto se vrijeme otvara i vodeći regionalni sajam dentalne medicine - DENTEX

Na Zagrebačkom velesajmu danas se svečano otvaraju čak dva sajma: PRAVO DOBA - sajam za 50+ generacije te DENTEX, međunarodni sajam dentalne medicine. Oba ostaju otvorena do subote, 21. svibnja u 18 sati.

Organizator Pravog doba je Zagrebački velesajam, dok im se u organizaciji vodećeg regionalnog sajma dentalne medicine priključila Hrvatska komora dentalne medicine.

Prate trendove

Možda niste znali, ali dio generacija 50+ u ukupnom stanovništvu Republike Hrvatske iznosi gotovo 40%, te se predviđa njegov daljnji rast. Uzimajući u obzir ovaj trend ZV je pripremio Sajam kojim želi dati svoj doprinos u podizanju društvene svijesti o važnosti brige svakog pojedinca za svoje zdravlje, dobar osjećaj i blagostanje u svakom pogledu.

Na jednom mjestu okupili su 56 izlagača; profesionalce uključene u povećanje kvalitete života u starijoj dob.


PRAVO DOBA ponudit će odgovore na najčešća pitanja:

1. Očuvanje ili poboljšanje zdravlja: Ulaskom u "zrele" godine pojavljuje se sve više općih ali i specifičnih zdravstvenih smetnji koje se mogu prevenirati ili ublažiti pravilnom prehranom, redovitom tjelovježbom uz korištenje lijekova, dodataka prehrani ili medicinskih usluga.

2. Kreativno korištenje slobodnog vremena: Povratak slobodnog vremena, izgubljenog uslijed roditeljskih, poslovnih i drugih obaveza je životna situacija iz koje treba izvući ono najbolje te se posvetiti davno zapostavljenim interesima, hobiju, naučiti nešto novo, baviti se sportom, putovati i otkrivati nova područja, kulture, običaje…

3. Osiguranje njege u poznim godinama: Potrebno je informirati se o različitim vidovima smještaja i njege, te o uslugama za starije osobe kao što je na primjer dostava na kućna vrata ili alarm za hitne slučajeve, a sve u svrhu ostvarenja osjećaja sigurnosti.

4. Financijska sigurnost: Kao što je rekao Konfucije, „još u mladosti trebaš odsjeći štap na koji ćeš se oslanjati u starosti“. U starijim godinama potrebno je osigurati stabilne financije. Populaciji 50+, a i mlađima, potrebno je ukazati na različite oblike štednje, ulaganja i osiguranja.

5. Integracija u društvo i ostvarenje međugeneracijske komunikacije: Znanja i specifične vještine stečene tijekom života bogatstvo su koje traži da bude preneseno na mlađe generacije. Postoje razni oblici prenošenja iskustva koja mogu pomoći mlađim generacijama. Također, u današnje vrijeme brzih tehnoloških promjena, mlađe generacije sa stečenim specifičnim znanjima mogu prenijeti svoja iskustva starijim osobama.


Izložbeni program PRAVO DOBA 2016:

• oprema za kućanstva i ustanove, koje brinu o starijima
• domovi za starije osobe
• zdravstvene ustanove
• toplice
• sportovi prilagođeni starijim osobama
• prehrana i zdravlje, dodaci prehrani
• moda i ljepota
• mirovine
• turizam i putovanja
• slobodno vrijeme
• obrazovanje
• društveno koristan rad i integracija u zajednicu

Detaljnije informacije, kao i program možete pronaći na ovom linku.

Dobro je znati!

Sajam PRAVO DOBA službeno će danas u 14:30 sati otvoriti gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, koji je i pokrovitelj Sajma. Ulaz za sve posjetitelje je besplatan, kao i parking južno, zapadno i isočno od Zagrebačkog velesajma. Zanimljivo je znati i da HŽ putnički prijevoz posjetiteljima sajmova iz Hrvatske i Slovenije odobravaju 40% popusta na cijenu povratne karte. Cijena ulaznice za DENTEX je 30 kuna.

Linker
23. travanj 2024 16:56