Mnogo je ljekovitih pripravaka koji mogu pomoći
 Getty Images
Čajevi i ljekoviti pripravci

Pozdravite se s vjetrovima, nadimanjem, žgaravicom... Ovo su najbolja prirodna rješenja za sve vrste želučanih tegoba

Mnogo je i ljekovitih pripravaka koji smiruju gastritis, podrigivanje, nadimanje, bolove... Donosimo tradicionalna i dokazana rješenja

Imate li osjetljiv i katkad bolan želudac, vjerojatno je pun plinova i nedostaje vam želučane kiseline i probavnih enzima ili pak imate previše želučane kiseline. Snažna bol u želucu koja se širi u trbušnu šupljinu uz nadutost, povraćanje ili mučninu, izostanak stolice ili krv u stolici stanje je koje zahtijeva odlazak liječniku, a za sva ostala stanja pomoć treba najprije potražiti u kuhinji, odnosno u onome što jedemo.
Kombinacija loše prehrane, premalo kretanja i stresa glavni je krivac za to što je danas gastritis među najdijagnosticiranijim bolestima. Uz promjenu načina prehrane, mnogo je i ljekovitih pripravaka koji smiruju želučane tegobe poput podrigivanja, nadimanja, boli...

KISELINA I ŽGARAVICA

Napadaji kiseline i žgaravice mogu se pojaviti nakon konzumiranja jake, začinjene hrane ili prebrzog jedenja. Ako je takvo stanje privremeno, možete pripremati čajeve i tinkture.

Tinktura od suručice

Ta je biljka tradicionalni lijek za žgaravicu, čir na želucu i kiselinu.

Sastojci: 115 g osušenih ili 300 g svježih cvjetova suručice, 250 ml vode
Priprema: Cvjetove stavite u staklenku i ulijte vodu. Dobro zatvorite i ostavite desetak dana, po mogućnosti na suncu. Povremeno protresite. Procijedite i prelijte tinkturu u tamnu staklenku (tako može dulje stajati). Uzimajte po 5 ml (čajnu žličicu) tri puta na dan, razrijeđeno s malo vode.

Soda bikarbona: Tradicionalni recept naših baka i djedova protiv žgaravice je malo sode bikarbone pomiješati u mlakoj vodi i popiti. To će pomoći da se eliminiraju plinovi i uravnoteži pH želuca. No, budite oprezni sa sodom bikarbonom. Ne smije se koristiti duže od deset dana niti u velikim količinama jer može biti toksična.

VJETROVI, NADIMANJE I GRČEVI U ŽELUCU


Čaj protiv proljeva
Sastojci: 25 g listova borovnice, 25 g suhih plodova borovnice, 25 g sjemenki dunje, 25 g metvice, ½ litre vode Priprema: Sve sastojke dobro promiješati, uzeti tri jušne žlice mješavine i preliti s pola litre kipuće vode, poklopiti i procijediti za dva sata. Piti tijekom dana u malim gutljajima. Ne sladiti.

Čaj od hrastove kore
Pomiješajte dvije žlice usitnjene hrastove kore i žlicu korijena petolista srčenjaka te prelijte sa 5 dl kipuće vode. Ostavite poklopljeno dva sata. Ocijedite i pijte tijekom dana.

GASTRITIS

Mrkva

U liječenju gastritisa može pomoći svježe iscijeđen sok mrkve. Pije se obavezno na prazan želudac, svako jutro, dulje vrijeme. Uz to što je potpuno neškodljiva, ova metoda pruža još mnogo drugih blagodati kao što je čišćenje organizma.

Ječam

Protiv gastritisa odlična se pokazala i ječmena voda. U čašu vode dodati žličicu ječma u zrnu i ostaviti 12 sati, procijediti i piti. Naravno, ječam mora biti ekološki uzgojen.

Sok od svježeg kupusa
Tegobe izazvane gastritisom vrlo brzo može ukloniti jedan decilitar soka od svježeg sirovog kupusa svako jutro natašte. To je tradicionalni lijek koji preporučuju čak i mnogi liječnici. Kupus je bogat izvor glutamina, koji pomaže u zacjeljivanju sluznice i smanjivanju nadraženosti želuca.

Čaj od đumbira stari je lijek za probavu. Naime, poznato je da ovaj čaj stimulira žuč i lučenje želučanih sokova. Gingerol, šogaol i hlapljiva ulja zaslužna su za pozitivan utjecaj đumbira na naš probavni sustav. Čaj od đumbira sprečava nadutost, ublažava mučninu, ubrzava rad probavnog sustava i regulira apetit. Kod grčeva u želucu dobro je staviti oblog od tople vode i naribanog đumbira na želudac.
Čaj od đumbira: u litru ključale vode ubaciti svježe nasjeckan đumbir. Ostaviti oko 15 minuta, procijediti. Ovaj ljekoviti čaj ima vrlo specifičan okus.

Orahovac
Liker od oraha, orahovac, u narodnoj se medicini već stotinama godina koristi kao prirodni lijek za probavne tegobe i univerzalni tonik za poboljšanje probave. Osim vitamina C i joda, jezgra oraha sadrži više od 50 posto masnih ulja, nezasićenih masnih kiselina, bjelančevina, aminokiselina, minerala, ugljikohidrata i manje količine vitamina E i B6.


Svemoćan kim

Nadaleko poznat i korišten još u Egiptu, Rimu i staroj Grčkoj, kim je nekada slovio za svemoćan lijek kojim se liječilo sve, od želuca, jetre, bubrega, probave do pluća, prehlade i gripe, predmenstrualnih bolova, anksioznosti i depresije. U kulinarstvu se tradicionalno upotrebljava u onim jelima nakon kojih bismo mogli osjećati nadutost (kelj). Naime, sjemenke kima prepune su vitamina i minerala koji sprečavaju razmnožavanje loših bakterija koje uzrokuju tegobe u želucu. Kim sadrži bakar, cink, kalcij, kalij, mangan, magnezij, selen, željezo te vitamine A, C, E, kao i vitamine B-kompleksa, tiamin, piridoksin, riboflavin, niacin. Kim koristimo kao anestetik,
antiseptik, sredstvo protiv grčeva, antioksidans, kao pomoć kod upale i protiv raka, također je digestiv, dispeptik (pomaže u probavi) i diuretik.

Komorač
Komorač se često nalazi u čajevima za probavne smetnje, jer sadrži eterična ulja kao što su fenilpropanoid, anetol, feninkon, limonen i pinen, koja su posebno dobra za želudac i crijeva. Čaj od komorača, odnosno njegovih sjemenki, potiče probavu, smanjuje nadutost, pomaže kod grčeva i smanjuje mučninu kod želučane nervoze. Odličan je za umirenje grčeva kod dojenčadi i djece te se preporučuje za regulaciju mjesečnice i bolje izlučivanje mlijeka u dojilja.

Kamilica
Čaj od kamilice još je jedan tradicionalni lijek kod upale sluznice, ždrijela i želuca. Olakšava i ublažava akutne želučane tegobe jer vrlo brzo smanjuje bolove i umiruje želudac, a pozitivno djeluje i na ravnotežu crijevnih bakterija te smiruje mučninu i povraćanje.

Kičica
Potiče lučenje probavnih sokova, pogotovo u želucu, čime poboljšava rad cijelog probavnog sustava. Tradicionalno se koristila u liječenju nadraženosti želuca, za umirivanje nagona na povraćanje, ublažavanje grčeva, bolova i nervoze želuca. Također preparati od kičice mogu ubrzati probavu, potaknuti izlučivanje želučanog soka i peristaltiku crijeva te pojačati apsorpciju hranjivih sastojaka u crijevima.

Gorki pelin - prijatelj želuca

Pelin sadrži niz ljekovitih tvari i jedan je od najučinkovitijih i najbrže djelujućih lijekova za sve vrste tegoba s probavom i žuči. Ljekovito djelovanje Ekstrakt pelina odlično je sredstvo za poticanje apetita, služi i za okrepu, a iznimno je dobro sredstvo poslije teških bolesti, operacija, brzo otklanja sve probavne smetnje i nadimanje - odlično je sredstvo protiv grčeva u želucu i crijevima, protiv katara želuca, kronične začepljenosti, proljeva, prevelike kiseline u želucu, debljine, pritiska i boli, žutice, žgaravice. Osobito se preporučuje ljudima bez žučnog mjehura.
Važno: zabranjeno je koristiti pelin tijekom trudnoće, dojenja i krvarenja u želucu ili unutarnjim organima.
Čaj: Prelijte žličicu pelina šalicom vruće vode i ostavite neka odstoji poklopljeno 15 minuta. Zatim procijedite.
Liker: Popularni vinski pelinkovac priprema se tako da se 15 do 20 grama lista pelina namače osam dana u jednoj litri crnog vina, a zatim procijedi. Dobro ga je piti po jednu čašicu (0,5 dl) dnevno, pola sata prije doručka.
Pelinova rakija: Radi se tako da se u litru rakije lozovače (sa oko 45 posto alkohola) stavi 20 do 25 grama lista pelina i ostavi da odstoji do željene gorčine. Zatim se procijedi i pije prije jela po 0,3 dl. Rakija može poslužiti i za masiranje kod bolova i grčeva u želucu ili kod bolnog podrigivanja.

Sve o ljekovitom bilju i prirodnom liječenju doznajte u novom Doktoru plus - Hrvatska narodna medicina. U prodaji je od četvrtka, 22. listopada!

Linker
14. ožujak 2024 18:05