Nove pretpostavke

Povraćanje u trudnoći

Ginekolozi vjeruju da bi visoka razina hormona trudnoće ß-hCG u krvi tijekom prvog trimestra trudnoće mogla biti jedan od razloga pretjerane stimulacije centra za mučninu i povraćanje.

Obično se kao rani znak trudnoće javlja mučnina i to unutar prvih šest do osam tjedana, a najizraženija je tijekom prvog trimestra. Javlja se kod 50 do 90 posto trudnica, a kod njih 25 do 55 posto praćena je povraćanjem. Usprkos nazivu jutarnja mučnina, ove tegobe mogu se javljati i u podne ili uvečer.

Problem nastanka jutarnje mučnine nije potpuno jasan. Poznato je da se centar za mučninu i povraćanje nalazi u dijelu mozga koji se naziva medulla oblongata - produljena moždina. Postoji velik broj teorija koje pokušavaju objasniti na koji način je ovo područje mozga prekomjerno stimulirano tijekom trudnoće. Ginekolozi vjeruju da bi visoka razina hormona trudnoće (ß-hCG) u krvi tijekom prvog trimestra trudnoće mogla biti jedan od razloga pretjerane stimulacije centra za mučninu i povraćanje. Drugi razlozi koji bi mogli biti odgovorni za nastanak mučnine su neuzimanje hrane ili uzimanje loše hrane, previše kiseline u želucu te manje uspješna probava zbog opuštanja mišićnog tkiva probavnog trakta pod utjecajem visoke razine drugog značajnog hormona tijekom rane trudnoće - progesterona.

Mučninu i povraćanje vrlo je teško liječiti, posebno zato što se najčešće javljaju u prvom trimestru koji je ključan period za razvoj fetalnih organa. Stoga se preporučuje minimalno uzimanje lijekova. Promjena prehrambenih navika obično je najbolja opcija te se preporučuje konzumacija suhih krekera, češće uzimanje manjih obroka svježeg voća, kuhanog povrća, žitarica, mlijeka i mliječnih proizvoda te puno tekućine. Znanstveno je dokazan učinak vitamina B-6 (npr. 25 mg tri puta dnevno) u smanjenju simptoma mučnine, a može ga se primjenjivati oralno, intramuskularno ili intravenski. Također je dokazana učinkovitost đumbira u liječenju mučnine i povraćanja tijekom trudnoće, a iako je točan mehanizam njegova antiemetičkog djelovanja nejasan, čini se da inhibira serotoninske receptore. Brojne studije govore u prilog njegovoj učinkovitost u liječenju mučnina i povraćanja induciranih trudnoćom, a neka istraživanja su pokazala sličnu djelotvornost s vitaminom B6 u liječenju ovih stanja.

Nema nuspojava od konzumiranja đumbira u trudnoći.

Linker
25. travanj 2024 07:21