Zdravstvene vijesti

Postavljen automatski vanjski defibrilator na Gornjem gradu

Zaklada Hrvatska kuća srca u suradnji s Gradskim uredom za zdravstvo u sklopu akcije 'Oživi me' postavila je defibrilatore (AVD uređaje) u Gradskoj skupštini na Gornjem gradu te u Gradskoj upravi.

 

Gornji grad je srce Zagreba i jedna od najatraktivnijih turističkih lokacija, a samim time i dio grada u kojem se okuplja veliki broj ljudi. Upravo iz navedenog razloga, jedna od lokacija na kojoj je postavljen defibrilator, koji može spasiti život, jest Gornji grad.

U sklopu akcije educirano je 30 djelatnika Gradske uprave i Gradske skupštine te dvoje djelatnika gimnazije Tituš Brezovački u Nastavnom zavodu za hitnu medicinu Grada Zagreba koji su edukacijom stekli potrebna znanja i vještine o osnovnim postupcima oživljavanja kao i za korištenje AVD-a.

Defibrilatori su umreženi preko komunikacijskog ormarića sa zagrebačkom Hitnom pomoći koja otvaranjem ormarića dobiva informaciju gdje se slučaj iznenadne srčane smrti dogodio, a sve s ciljem što brže reakcije.

 

Možemo spasiti nečiji život

- Misija organizatora je da edukacija o oživljavanju postane dio obrazovnog programa kako bi što više građana nestručnjaka savladalo vještinu oživljavanja i bilo u mogućnosti spasiti nečiji život kada se za time ukaže potreba. - istaknula je Ivana Portolan Pajić, dr. med. koordinatorica akcije "Oživi me" i članica upravnog odbora Zaklade "Hrvatska kuća srca".

- Postavljanje AVD uređaja u predvorje Gradske skupštine je odlična vijest za sve naše sugrađane. Naime, ovaj uređaj podiže razinu sigurnosti svih građana koji se nalaze na Gornjem gradu, zajedno s činjenicom da su naši djelatnici prošli edukaciju. Iako se nadam kako neće biti potrebe za upotrebom defibrilatora, važno je da građani znaju gdje se on nalazi i kome se trebaju obratiti u slučaju potrebe. - naglasio je dr. sc. Andrija Mikulić, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba.

 

Neumoljiva statistika

U Hrvatskoj svakoga sata jedna osoba umre od iznenadnog srčanog zastoja, što čini 24 osobe u jednom danu ili oko 9.000 osoba godišnje. Iznenadna srčana smrt jedan je od najčešćih uzroka smrti uopće, kako u svijetu tako i u Hrvatskoj. 

Rana reanimacija i neodložna defibrilacija (unutar 1-2 minute) pokazala se kao učinkovita mjera s visokim postotkom preživljavanja ugroženih osoba, a spašavanje života u ovom slučaju obavljaju laici prije dolaska tima hitne medicinske pomoći.

Javnozdravstvena kampanja "Oživi me", u sklopu koje je educirano preko 3.000 osoba o kardiopulmonalnom oživljavanju, odvija se od 2014. godine.

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo