oprezno

Posljedice sunčevih zraka na zdravlje oka - od dramatičnih, ali prolaznih upala do tumora

Sunčeve zrake mogu oštetiti već i kožu vjeđa, kao što mogu oštetiti kožu na bilo kojem drugom dijelu tijela.

 

Izlaganje visokim dozama UV zračenja može uzrokovati probleme s očima. Posljedice koje sunčeve zrake ostavljaju na oku su kumulativne i ovise o vremenu provedenom na suncu. Primjerice, vjerojatno je da će se zemljoradniku očna mrena razviti u ranijoj dobi nego osobi koja radi u uredu.

Koje smetnje i bolesti na oku mogu izazvati sunčeve zrake, objašnjava dr. Selma Lukačević, spec. oftalmolog iz Specijalne bolnice za oftalmologiju Svjetlost.


OPERATIVNO LIJEČENJE

- Sunčeve zrake mogu oštetiti već i kožu vjeđa, kao što mogu oštetiti kožu na bilo kojem drugom dijelu tijela. Pritom, od sunčevih zraka više strada koža donjeg kapka, jer je izloženija, dok je gornji koliko-toliko zaklonjen lukovima iznad očiju. Tako sunčeve zrake mogu biti uzrok mnogih benignih promjena (bore, keratoze, melanoze) i malignih tumora kože kapka (bazocelularni, skvamocelularni karcinom i melanom vjeđe).

Na spojnici oka sunčeve zrake dovode do degeneracije elastoidnih vlakana pa izazivaju degenerativne promjene kao što su pingvekule i pterigij

Pingvekule su male bjelkastožute nakupine tik uz rožnicu i obično ne zahtijevaju operativno liječenje, a pterigij ili vanjska mrena je prerastanje spojnice preko rožnice (prozirni dio oka važan za ulazak i prelamanje svjetla te za zaštitu oka).

Pterigij je estetski problem, a može utjecati i na vid pa zahtijeva operativno liječenje.


PRVI SIMPTOMI

Najbolnije oštećenje oka izazvano UV zrakama je fotokeratitis - oštećenje epitela rožnice UVB zrakama. Nastaje uglavnom kod snažne refleksije UV zraka (najčešće na snijegu, rjeđe na pijesku i pokraj velikih vodenih površina), kao i prilikom zavarivanja bez odgovarajuće zaštite za oči.
 

Prvi simptomi - jaka iritacija, bol, osjetljivost na svjetlo - javljaju se oko šest sati nakon izlaganja. Dramatični su, no prođu nakon 24 do 48 sati bez dugotrajnih posljedica za vid.

 


UVA zrake koje svakodnevno prolaze kroz rožnicu u dublje dijelove oka odgovorne su za nastanak pojedinih vrsta katarakte (mrene) i oštećenja žute pjege. Katarakta je zamućenje prirodne leće i liječi se operativno. Ta je operacija danas najizvođeniji operativni zahvat u svijetu. Oštećenje žute pjege može nastati izravnim gledanjem u sunce i kumulativnim oštećenjem tijekom života. Izravnim gledanjem u sunce ili indirektnim, za vrijeme pomrčine sunca, nastaje tzv. solarna makulopatija. Sunčeve zrake fotokemijski trajno oštećuju stanice žute pjege i osoba nakon toga primjećuje smanjenje centralnog vida ili malu crnu točku u centru.

Simptomi mogu trajati i do šest mjeseci nakon takvog izlaganja sunčevu svjetlu, a kod nekih ljudi mogu ostati trajno. Kumulativni učinak UV zraka na žutu pjegu dovodi se i u vezu s nastankom staračke degeneracije žute pjege. To je najčešći uzrok trajnog oštećenja vida u razvijenim zemljama nakon 80. godine života.

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Možda će vas zanimati i ovo