Slušna pomagala osim na sluh očito djeluju i na mozak.
 Foto: Shutterstock
Dobar i za mozak

Pomagala za sluh pomažu i više nego što mislimo

Istraživanje je pokazalo da je više od trećine ispitanika koji su koristili slušna pomagala prošlo na testovima mentalnih funkcija puno bolje nego oni koji nisu koristili slušna pomagala.

Pomagala za sluh mogu pomoći starijima ne samo u tome da bolje čuju nego i u prevenciji opadanja mentalnih sposobnosti, pokazalo je istraživanje provedeno na Columbia University Medical Centeru u New Yorku.

Poznato je otprije da pomagala za sluh mogu pomoći starijim osobama s problemom gluhoće da budu više uključene u društvo time što im omogućuju povezanost s vanjskim svijetom. No, ovo je istraživanje pokazalo da slušna pomagala mogu usporiti i učinke starenja na kognitivne funkcije.

U istraživanju je sudjelovalo 100 osoba u dobi od 80 do 90 godina s problemom gluhoće ili nagluhosti.

Bolji rezultati

Njih 34 koji su koristili slušna pomagala prošli su na testovima mentalnih funkcija puno bolje nego ostali koji nisu koristili slušna pomagala. Znanstvenici su otkrili i to da su mentalne funkcije bile direktno povezane sa sluhom kod osoba koje nisu koristile pomagala.

Rezultati istraživanja jasno upućuju na činjenicu da korištenje slušnog aparata usporava razvoj demencije tako što osobama s problemom sluha omogućuje da nastave sudjelovati u komunikaciji s okolinom.

Linker
16. travanj 2024 11:41