zdravlje

Polovica srednjoškolaca ne zna bi li se cijepili protiv HPV virusa

Kroz te edukativne radionice budući liječnici uče mlade srednjoškolce o nastanku i negativnim posljedicama HPV-a, kao i o besplatnom cjepivu za sve učenike 8. razreda tijekom cijele godine

 

Gotovo polovica srednjoškolaca, i to većinom dječaka, ne zna bi li se cijepili protiv HPV virusa. Među neodlučnima je više mladića (54 posto) nego djevojaka (43 posto). Mnogi od njih ne znaju kako se HPV prenosi i je li cjepivo protiv ovog virusa učinkovito. Dio je ovo istraživanja HZJZ-a na temelju edukativnih radionica koje po hrvatskim srednjim školama provode studenti medicine Udruge CroMSIC u sklopu mRAK kampanje usmjerene na cijepljenje protiv HPV infekcije.


Edukacija

Kroz te edukativne radionice budući liječnici educiraju mlade srednjoškolce o nastanku i negativnim posljedicama HPV-a, kao i o besplatnom cjepivu za sve učenike 8. razreda tijekom cijele godine te za srednjoškolce do 21. srpnja 2020. U spomenutom istraživanju sudjelovalo je 2453 učenika srednjih škola Grada Zagreba, Primorsko-goranske i Osječko-baranjske županije. Nakon radionice znatno je više djevojaka izrazilo namjeru da se cijepe protiv HPV-a.

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo