Nemojte odgađati posjet zubaru!
 Foto: Istock
Muškarci, oprez!

Pokvareni zubi mogu dovesti do niza bolesti, pa čak i do erektilne disfunkcije

Bakterije iz usta lako se mogu proširiti po cijelom tijelu, a to, kažu stomatolozi, može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih posljedica.

Ono što se događa u ustima također može utjecati na ostale dijelove vašeg tijela. Naime, bakterije iz usta lako se mogu proširiti po cijelom tijelu, a to, kažu stomatolozi, može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih posljedica.

Veći rizik za srčani i moždani udar

Nekoliko je studija pokazalo povezanost između bolesti desni i bolesti srca, kao i povećanog rizika za moždani udar.

To je zbog toga što iste bakterije koje uzrokuju simptome periodontitisa poput upale, krvarenja i gubitka kostiju oko zuba mogu proći kroz krvotok do arterija.

Bakterije se naime mogu pričvrstiti na zidove arterija koje hrane srce i uzrokovati mala krvne ugruške. Time se povećava rizik ograničenog protoka krvi u srce.

Ugrušak koja blokira protok krvi u srce može značiti srčani udar, a postoji mogućnost da ti ugrušci poremete protok krvi u mozak, što također može dovesti do moždanog udara.

Veći rizik za rak

Budući da bakterije čine vaše desni natečene, one mogu uzrokovati slične reakcije na druga tkiva u vašem tijelu. Nacionalni instituti zdravlja primjećuju da je upala povezana s razvojem raka, a kako tumori rastu, i tkiva postaju oštećenija i upaljenija.

Nova studija objavljena u Cancer Researchu otkrila je da neke od istih vrsta bakterija koje uzrokuju parodontnu bolest mogu biti povezane s većim rizikom od raka jednjaka.

Osim toga, studija iz 2010. pokazala je da muškarci s periodontitisom imaju 13 posto veću vjerojatnost za razvoj raka, a oni s naprednim oblikom bolesti desni imaju čak 45 posto veću vjerojatnost.

Rizik od erektilne disfunkcije

Istraživanja su pokazala da postoji povezanost između sistemske upale, točnije putujućih bakterija u vašim ustima i povećanog rizika od erektilne disfunkcije.

Dugotrajna, kronična upala može oštetiti krvne žile, uključujući i one koje vode do spolnog organa.

Problemi s prostatom

Prostata-specifični antigen (PSA) je enzim stvoren u prostati koji se normalno izlučuje u malim količinama. Ali kada je prostata upaljena ili zaražena, razina PSA se povećava.

Muškarci s indikatorima parodontne bolesti imaju više razine PSA, a to može dovesti do bolnih iritacija, teške ejakulacije, bolova pri mokrenju…

Linker
01. travanj 2024 06:36