Vrlo je važno da se pacijenti kojima se rak proširio i na kožu, prije uzimanja dodatne terapije konzultiraju s liječnikom.
 Getty Images
oprez

Pojedini biljni pripravci kao dodatna terapija u liječenju raka čine više štete nego što koriste

Brojni pripravci na bazi biljaka mogu utjecati na učinkovitost hormonske terapije ili kemoterapije, a zbog nekih se krv zgrušava sporije, što može rezultirati sporijim zarastanjem rane.

Oboljeli od raka svoje bi liječnike trebali obavijestiti u slučaju ako uzimaju biljne pripravke jer neki njihovi sastojci mogu smanjiti djelovanje terapije, podaci su izneseni na petoj međunarodnoj konferenciji o borbi protiv raka dojke.

Tablete češnjaka, đumbira ili ginko pilule mogu usporiti zarastanje rana koje nastanu kao posljedica liječenja raka dojke, piše BBC.


Učinkovitost hormonske terapije ili kemoterapije

Portugalska kirurginja i profesorica Maria Joao Cardoso tvrdi da nema dovoljno dokaza o tomu da biljna terapija ili biljne kreme uistinu "djeluju". Postoje li bilo kakve nedoumice kada je posrijedi njihova upotreba, bolje ih je ne uzimati, smatra Cardoso.

- Liječnici bi trebali biti angažiraniji kada pacijentima postavljaju pitanja o tomu kakve dodatne pripravke uzimaju u sklopu terapije liječenja raka - rekla je Cardoso, glavna kirurginja u lisabonskom Centru za liječenje karcinoma Champalimaud te dodala kako je vrlo važno da se pacijenti kojima se rak proširio i na kožu, prije uzimanja dodatne terapije konzultiraju s liječnikom.

Kod svake pete osobe koja boluje od raka dojke razviju se i rane na koži, što se kod drugih oblika raka događa rjeđe. Brojni pripravci na bazi biljaka mogu utjecati na učinkovitost hormonske terapije ili kemoterapije, a zbog nekih se krv zgrušava sporije, što može rezultirati sporijim zarastanjem rane.


Izbjegavati neke vrste hrane i pića

Prof. Cardoso navela je kao primjer nekoliko biljaka čiji pripravci mogu kod pojedinih pacijenata utjecati na zgrušavanje krvi, a to su češnjak, ginko, ginseng, kineski androfagis, povratić, glog, divlji kesten i kurkuma.

Profesorica kaže da ne iznenađuje to što pacijenti i članovi njihovih obitelji traže i alternativne načine liječenja, no ističe kako bi pritom trebalo znati da "neki biljni pripravci čine više štete nego što koriste".

Podsjeća na glavni cilj medicine: Ne činiti štetu.

Na britanskoj internetskoj stranici Cancer Research UK stoji da neki dodatni lijekovi mogu smanjiti učinkovitost medicinske terapije te se ističe kako je, za vrijeme liječenja važno izbjegavati i neke vrste hrane i pića, poput naranača i grejpfruta jer mogu utjecati na način na koji organizam apsorbira lijekove.

Cancer Research UK podsjeća pacijente da je iznimno važno 'prijaviti' liječniku ako pacijent razmišlja o bilo kakvoj dodatnoj terapiji koja se bazira na prirodnim pripravcima. Svakako to treba učiniti ako je pacijent usred terapije liječenja karcinoma. Profesorica Cardoso je u izlaganju na konferenciji kazala da je dodatna terapija koja uključuje jogu, reiki i akupunkturu dobra te da ima pozitivan utjecaj na kvalitetu pacijentova življenja.



IZVOR: HINA

Linker
18. travanj 2024 13:16