Koža je ogledalo našeg zdravlja.
 Foto: iStock
Novi broj najčitanijeg magazina za zdravlje

Pogledajte bolje, otkrit će imate li krhke kosti, a može vam spasiti i život

Što sve otkriva o zdravlju, koje su najčešće bolesti kože i one koje se manifestiraju na koži pročitajte u novom broju Doktora u kući, koji izlazi u četvrtak 7. rujna.

Sve što se događa u nama, i bolesti i radosti, koliko smo bili nemarni prema sebi i kako se hranimo, odražava se na našoj koži koja nas omata s impozantnih 1,7 četvornih metara i teži više od četiri kilograma. Što sve otkriva o zdravlju, koje su najčešće bolesti kože i one koje se manifestiraju na koži pročitajte u novom broju Doktora u kući, koji izlazi u četvrtak 7. rujna.

Mnoge pojave, od bora do mrlja i diskoloracija, možemo pripisati starenju, no one mogu biti vrlo važan simptom promjena u organima i tkivima.

Što dublje bore, to krhkije kosti

Za primjer, jedno istraživanje provedeno na Sveučilištu Yale pokazalo je da žene u postmenopauzi koje imaju vrlo duboke bore na licu i vratu češće imaju i smanjenu gustoću kostiju. Drugim riječima, posljedica gubitka kolagena su i duboke bore i propadanje kostiju, odnosno bore nam prilično točno mogu reći u kakvom su stanju naše kosti.

Važno je znati da mnoge bolesti počinju simptomima na koži, a njihovo prepoznavanje može skratiti vrijeme liječenja, nekad i spasiti život. Stoga u Doktoru u kući donosimo detaljan pregled simptoma koji se mogu pojaviti na koži te objašnjavamo na koje unutrašnje bolesti mogu upućivati crvenilo, različiti osipi, ljuštenje, otekline, svrbež, mrlje i druge pojave na koži. Osim toga, pišemo i o načinima liječenja najčešćih bolesti koje se manifestiraju na koži poput akni, atopijskog dermatitisa, psorijaze, vitiliga, rozaceje itd.

Povezanost emocija i kože

Nadalje, koža i emocije nerazdvojan su par. Znanstvenici tek počinju otkrivati koliko je duboka povezanost uma i kože, a neka od prvih istraživanja pokazala su da ono što osjećamo može utjecati na to kako koža izgleda te da može čak utjecati i na to koje će nas kožne bolesti ili problemi pratiti u životu.

Donosimo i temu o moždanom udaru, jer je Europsko udruženje za moždani udar upozorilo da se očekuje 34-postotni porast broja osoba koje će ga doživjeti u idućih petnaestak godina.

Osim toga, istraživanje u 35 zemalja Europe pokazalo je šokantne nejednakosti u liječenju. O tome gdje je Hrvatska i koje nove metode primjenjujemo u liječenju moždanog udara razgovarali smo s neurologom dr. Hrvojem Budinčevićem, v. d. pročelnikom Zavoda za cerebrovaskularne bolesti i intenzivnu neurologiju Klinike za neurologiju KB-a "Sveti Duh".

Uz brojne druge aktualnosti s područja zdravlja, u novom Doktoru u kući možete osvojiti i vrijedne nagrade: tlakomjere, zračne klompe, kozmetičke proizvode, dodatke prehrani.

Linker
24. travanj 2024 02:20