Nemojmo stavljati toliki pritisak na sebe i probajmo uživati u trenutku.
 Foto: iStock
Nije kasno

Počnimo uživati u 'dobrim, starim vremenima' dok smo još u njima...

Nedavno sam srela bivšu susjedu te smo se počele prisjećati 'gluparija' koje smo izvodile kao klinke. Spomenuvši 'dobra, stara vremena' ona se okrenula prema i rekla: 'Gledamo li u prošlost s ružičastim naočalama ili smo zaista proživjele neke od najboljih dana, no toga tada nismo bile ni svjesne?'

- Bila sam na večeri s nekoliko bivših kolega, te smo se uz čašu vina prisjećali 'dobrih, starih vremena'. Prepričavali smo zabavne ručkove i poslovna putovanja koja su nas još više zbližila i valjali smo se po podu od smijeha. No, onda mi je nešto prošlo kroz glavu. U to vrijeme nisam imala osjećaj da su to 'super, nezaboravni dani'. Sjećam se da smo stalno bili pod stresom i frustrirani, a da ne spominjem kako smo bili nezadovoljni s tadašnjim poslom - rekla mi je susjeda koju nisam dugo vidjela, a s kojom sam započela razgovor o starim danima

I stoga se zapitala: 'Jesu li to doista bili dobri dani? Gledamo li u prošlost s ružičastim naočalama ili smo zaista proživjeli neke od najboljih dana, no toga tada nismo bili svjesni?'

- Da budem iskrena, mislim da je riječ o ovom potonjem. Shvativši to, počela sam razmišljati o drugim stvarima u kojima sam tijekom godina trebala više uživati. I vjerujem da nisam jedina koja se tako osjeća - kaže.

Uživajte u solo statusu

- Nakon što sam se rastala, gotovo svaki vikend sam izlazila s prijateljicama, te sam tražila novu ljubav. Nakon devet mjeseci ponovno sam se zaljubila. I naravno da to nisam požalila (to mi je drugi suprug), no žao mi je što nisam nimalo uživala u solo statusu, već sam se samo brinula hoću li opet nekoga naći - rekla mi je iskreno.

Kad bi se opet našla u toj situaciji, probala bi, kaže, tjeskobu zamijeniti zahvalnošću. I ne bi samo razmišljala hoće li još muškarac poslati poruku, već bi se posvetila samoj sebi.

Naučite voljeti svoje tijelo

- S prijateljicom sam nedavno gledala naše stare fotografije. U jednom trenutku ona je zaprepašteno rekla: 'Ajme, ovako sam izgledala u svojim 20-ima. Ne mogu vjerovati da sam mislila da sam debela'. Smiješno, zar ne? - govori mi susjeda koja je prema sebi također bila kritična.

Danas je naučila voljeti svoje tijelo, te si više ne želi dozvoliti da tek za 10 godina shvati kako je tada izgledala super. Uživajte u trenutku.

Nemojte se bojati promjene i nesigurnosti

- Kad sam imala 23 godina napustila sam dobar posao u Hrvatskoj, te sam se preselila u New York. Nakon tri mjeseca sam dobila posao, a to vrijeme čekanja za mene je bilo mučenje. Bila sam nervozna, uzrujana i bila sam uvjerena da nikad neću naći posao - rekla je. Tijekom tog vremena išla je na jogu, samo da ima razlog da izađe iz stana i stekne nove prijatelje. No, ni u tome nije uživala. Tijekom vježbi samo je pogledavala na mobitel i zapravo nije imala ni priliku nekoga pustiti u život.

Za tim vremenom, kaže, jako žali. Vjeruje da bi rezultat bio isti da je znala kako se opustiti, da je spavala koji sat dulje i da nije pogledavala na mobitel svakih nekoliko minuta. Stalno je imala crne misli u glavi, te je žalila što se uopće odlučila za promjenu (koja se kasnije ispostavila odličnom).

- Možda nisam dovoljno dobra, nedostaje mi znanja, ne poznajem nikog. To je bila moja svakodnevnica i više si to neću dopustiti. Zaslužujem bolje - zaključila je.

Uživajte u počecima

Naučiti novi jezik, promijeniti karijeru, preseljenje... Svaki put kad je trebala napraviti neki novi zaokret u životu, ona je bila toliko zaokupirana time da to što prije učini, tako da u samom procesu nije stigla ni uživati.

- Frustrirale su me greške koje sam radila prilikom učenja jezika, htjela sam se pod svaku cijenu prilagoditi na novom poslu, da se tog (slatkog) početka ni ne sjećam. Umjesto da sam uživala u novom gradu, samo sam tražila sličnosti s gradom u kojem sam prije živjela - rekla je.

Savjetuje da ne stavljamo toliki pritisak na sebe i da zaista probamo proživjeti neke životne situacije. Isto kao kod početka veze... Tada se brinemo hoćemo li izvaliti neku glupost, zašto nam odmah nije odgovorio, sigurno mu se ne sviđa moja nova frizura... No, nakon nekoliko godina se prisjećamo tih početka i vidimo samo one divne stvari, romantiku, duge razgovore, strast...

Zato dopustite sebi da uživate u 'dobrim, starim danima' dok ste još u njima.

Linker
25. travanj 2024 00:39