Pjevanje može pomoći osloboditi neke od govornih simptoma Parkinsonove bolesti i povećati kvalitetu života oboljelih.
 Foto: iStock
Zaista djeluje

Pjevanje umanjuje simptome Parkinsonove bolesti

Već nakon osam tjedana uočena su značajna poboljšanja u rasponu glasa i kontroli gutanja.

Parkinsonova bolest je neurološka progresivna bolest čiji simptomi uključuju drhtanje ili tremor, dolazi do ukočenosti, a posebno se manifestira u rukama i nogama, na licu i čeljusti.

To uzrokuje sporost u kretanju, probleme s ravnotežom, a dovodi i do emocionalnih promjena. Ovi simptomi su glavni fokus mnogih istraživanja, ali nisu jedine poteškoće s kojima se oboljeli susreću.

Pad kvalitete života

Poteškoća u disanju i glasu također su veliki problem i uzrokuju značajan pad u kvaliteti života. Razna glasovna oštećenja pogađaju između 60 i 80 posto pacijenata s Parkinsonovom bolešću. Njihov glas može postati monoton, bez intenziteta i visine, a često i zadihan.

Duboka stimulacija mozga ublažava mnoge od klasičnih simptoma ove bolesti, ali isto tako loše utječe na kvalitetu glasa i i stanje može učiniti još gorim.
Iako postoje razne intervencije osmišljene za poboljšanje glasa i problema s disanjem, učinak nije uvijek potpun.

Jednom do dva puta tjedno

Istraživači sa Sveučilišta Iowa stoga su istraživali može li pjevanje pomoći osloboditi neke od govornih simptoma Parkinsonove bolesti i povećati kvalitetu života oboljelih.
Pacijenti su sudjelovali na grupnim terapijama pjevanja jednom ili dva puta tjedno. Terapije su uključivale vokalne vježbe i pjevanje popularnih pjesama, a sudionici terapija nakon osam tjedana pokazali su značajno poboljšanje u rasponu glasa i kontroli gutanja. Ovo je bilo samo pilot istraživanje, a znanstvenici sada žele otkriti kako mozak točno reagira na primjenu ove terapije.

Linker
20. travanj 2024 10:16