Posebno oprezni trebali biste biti ako vam je ostatak tijela mršav...
 Foto: iStock
Može vas i ubiti

Pivski trbuh: ni lijep, a ni zdrav

Masnoća koja se nakuplja na trbuhu može podići razinu glukoze u krvi i smanjiti mišićnu masu te pogubno utjecati na zdravlje srca.

Čak i ako su vam ruke, noge i stražnjica mršavi, trebate biti zabrinuti ako ispred sebe imate kuglu umjesto ravnog trbuha. Istraživanje je pokazalo da višak sala oko trbuha, makar je osoba tanka svagdje drugdje u tijelu, može biti smrtonosniji nego da je osoba preteška, ali je taj višak pravilno raspoređen po cijelom tijelu.

Dvostruko veći rizik

Muškarci s pivskim trbuhom imaju dvostruko veći rizik od prerane smrti od debelih, a žene sa sličnim rasporedom masti imaju 1,5 puta veći rizik za smrt.
Pretilost značajno povećava opasnost od srčanog i moždanog udara, dijabetesa ili čak raka, a masnoća oko trbuha još je smrtonosnija. Razlog je taj što se ta vrsta masnoće veže oko želuca, dopire duboko unutar tijela i omata i opterećuje vitalne organe. Jetra posuđuje tu mast i pretvara je u kolesterol koji odlazi u krvotok i uzrokuje otvrdnuće arterija što može dovesti do srčanog ili moždanog udara.

Duboki sloj masti

Ovaj duboki sloj masti je kriv i što tijelo postaje otporno na inzulin što može dovesti do dijabetesa tipa 2, te uzrokovati upale koje su uzrok niza kroničnih bolesti. Također, ova vrsta masnoća može podići razinu glukoze u krvi i smanjiti mišićnu masu te pogubno utjecati na zdravlje srca.

Linker
16. travanj 2024 20:10