Prije nego se odlučite za nabavku ljubimca, dobro razmislite da li možete preuzeti odgovornost!
 Foto: iStock
Stručnjak savjetuje

Pitate se kako izabrati ljubimca? Evo odgovora!

Ako želite društvo, a niste sigurni koja je životinja za vas, u suradnji s biologinjom Mašom Đuretić donosimo vodič kroz vrste životinja za sve vrste ljudi, odnosno obitelji koji će vam olakšati odluku!

Savjetuje i piše: Maša Đuretić, dipl. ing. biol. iz Životinjskog kutka


Pas

Psi se preporučuju osobama koje su aktivne , s obzirom na to da se psa treba šetati barem dva puta dnevno.

Obiteljima s djecom, ovisno o dobi djeteta, preporučujemo psa mlađeg od 6 mjeseci do najviše godinu dana jer tada je karakter psa već formiran. Aktivnim ljudima koji imaju vremena možemo preporučiti border kolija (najinteligentnija pasmina), belgijskog ovčara, bilo koju vrstu ptičara, pudlicu, stafordskog terijera...

Za osobe koje boluju od alergija idealne su pudlice i njihovi mješanci - ši cu, bišon, maltezer i portugalski vodeni pas.

Za obitelj su idealne pasmine labrador, baset, zlatni retriver, pudlica, maltezer, ši cu, mops.... Na psa će vlasnik mjesečno potrošiti najmanje 300 kuna, u što je uključena hrana, zaštita od parazita i krpelja, a jednom godišnje i cijepljenje protiv bjesnoće.

Mačka

­Mačke za razliku od pasa mogu biti same kod kuće gotovo cijeli dan, igraju se i zabavljaju same, ali ne podnose dobro putovanja i transport. Nisu super društvene životinje i oko njih može biti manje brige nego oko pasa (osim češljanja i groominga kod dugodlakih vrsta). Dakle, poželjniji su kućni ljubimci za osobe koje nemaju previše vremena tijekom dana.
Mačke su prilagodljive i mogu i u stan i u kuću s dvorištem. Teže od pasa podnose hladnoću i vole ugodna, topla i suha mjesta.

Foto: iStock
Od svih vrsta mačaka, perzijska se najbolje slaže s drugim vrstama mačaka i ljubimaca, ali i s djecom.

Mačke se obično same čiste i uređuju. Neke iziskuju više brige u smislu češljanja i groominga, a neke manje, ovisno o dužini dlake. Ako se mačji zahod redovito čisti, ne bi trebalo biti problema sa zdravljem i bolestima. Trudnicama se ne preporučuje čistiti mačji zahod zbog zoonoza. Ako je mačka cijepljena i sterilizirana/kastrirana i pogotovo ako se drži u kući, ne bi trebalo biti zdravstvenih problema.
Ragdoll mačke su mirnije i većih proporcija. Main coon su mačke velikih proporcija, ali fantastične obiteljske mačke koje, doduše, treba češće češljati. Prilagodljive su i na hladnije vremenske uvjete. Ruska plava je odlična mačka divnog temperamenta i kratke dlake, ali ne voli promjene. Bengalska mačka je aktivnija mačka i odličan lovac. Britanska kratkodlaka mačka ima dosta stabilan, miran karakter. Perzijske mačke odlično se slažu sa svima, i psima i drugim mačkama i djecom, ali su zahtjevne što se tiče češljanja i groominga. Sijamske mačke jedne su od glasnijih i vrlo pričljivih mačaka, vrlo su pametne, ali i temperamentne. Egipatska Mau mačka više je aktivna noću nego ostale mačke i jedna je od aktivnijih vrsta, ali vrlo prilagodljiva ljudima. Odličan je lovac. Nije zahtjevna što se groominga tiče. Ne preporučuje se ljudima koji se nemaju vremena igrati s njom.
Udomljenje mačića ili odrasle mačke jednostavno ovisi o mogućnostima vlasnika. Mačke ne treba učiti WC higijeni jer im je urođen nagon da zakapaju izmet u pijesak. Mačići su malo više razigrani, a odrasle mačke budu više mirne.

Kunić

Kunići su društvene životinje pa ih je preporučljivo imati u paru i da su jedinke kastrirane/sterilizirane. Uživat će u društvu vlasnika kada im se pruži pažnja. Ne preporučuju se obiteljima s malom djecom jer su kunići jako krhki i lako podložni stresu. Tihi su. Potrebno im je sat vremena dnevno igranja i vježbe izvan nastambe i redovita interakcija s vlasnikom radi socijalizacije. Najaktivniji su u zoru i sumrak, a spavaju i po danu i po noći.
Za držanje kunića potrošit ćete oko 250 kn mjesečno, za mješavinu zrnja, piljevinu, sijeno, granule za zahod, grickalice...

Zamorac, hrčak, skočimiš, činčila...

­Hrčci su solitarne životinje koje su aktivne noću, a žive do 4 godine. Njega je dosta jednostavna i nije potrebno puno vremena utrošiti na njih. Oprez s malom djecom jer su krhki, ali uz nadzor su odlični prvi kućni ljubimci. Treba im 1­2 puta tjedno promijeniti piljevinu i davati svježu hranu i vodu­.
Kod skočimiša je moguće držati više jedinki, i oni žive do 4 godine, ali su također aktivni u sumrak i noću, glasniji su od hrčaka te su veći i skakuću. Također se pjeskare i premda mogu biti dosta neovisni, potrebna im je redovita interakcija s vlasnikom iako ne iziskuju puno vremena.

Foto: iStock
Činčile su dobar izbor za kućnog ljubimca jer nemaju miris, no pazite da vam ne pobjegne. Iznenadili biste se koliko može skočiti.

­Činčile su hipoalergene i veće, nemaju miris, ali ih je također jednostavno držati i preporučuju se manje aktivnim osobama. Treba im davati sijeno za probavu i s vremena na vrijeme pijesak za pjeskarenje. Činčile su odlični skakači pa se to treba uzeti u obzir kada im se sprema nastamba, da ne pobjegnu.
Vlasnici tih glodavaca morat će biti spremni potrošiti 200 do 250 kuna mjesečno.

Akvarijske ribice

Vodu u akvariju treba mijenjati barem jednom tjedno. Tropske ribice iziskuju i grijač i mjerač temperature, a potreban je i filter za vodu. Što je veći akvarij, to ga je teže čistiti, na što se utroši više vremena. Djeca, obitelji s djecom i ljudi koji nemaju puno vremena mogu imati ribice kao kućne ljubimce jer ne iziskuju neku aktivnost. Veći su problem veći akvariji i tropske ribice jer ipak iziskuju više truda.
Mora se znati da se neke vrste smiju držati zajedno, a druge nikako jer će jedna drugu izgristi, ubiti ili pojesti. Zlatne ribice i toplovodne bete (riba borac) relativno su jednostavne za održavanje. Međutim, zlatnim se ribicama brzo zaprlja voda zbog čega mogu uginuti i zato moraju biti u većem akvariju s filterom, nikako u staklenim kuglama.


­

Vodene kornjače

Treba imati na umu da male kornjačice iz trgovine mogu narasti do 45 centimetara, pa im treba prostora, a žive i više od 15 godina. Crvenouhe kornjače invazivna su vrsta i zabranjeno ih je bacati u rijeke i jezera jer potiskuju našu domaću barsku kornjaču. Hrane se i mesom.

Foto: iStock
Kornjaču nećete morati šetati ni posebno paziti, međutim, uz malo sreće bit će s vama i 25 godina ako je riječ o kopnenoj kornjači.

Ptice (papige, kanarinci)

Ptice žive jako dugo, pogotovo papige, i mogu biti jako glasne. Iznimno su druželjubive i potrebna im je redovna interakcija, nikako izolacija. Za pravilno držanje ptica potrebno je oko 300 kuna.
Kanarinci i nimfe su među najmanje zahtjevnim vrstama, a kakadu i ara su jako zahtjevni. Sve ove životinje izrazito su društvene i zahtijevaju pažnju i interakciju.

Egzotične životinje (mini svinje, mini koze, iguane, kameleoni i drugi gušteri, zmije, kopnene kornjače...)

­Minijaturne svinje i koze mogu ­ se držati ovisno o prostoru i vremenu. Ne preporučuju se za stan. Svinje su visokointeligentne, a koze se lako izvuku iz ograde pa to treba imati na umu. Ne treba ih šetati, ali ih treba hraniti i pojiti svaki dan. Također, netko ih mora paziti i hraniti dok ste na godišnjem odmoru, putovanju... Ne preporučuju se ljudima koji baš nemaju puno vremena. Dobre su za obitelji s djecom, ali i s dvorištem.
­Zmije nisu jako zahtjevni kućni ljubimci, jedu jednom tjedno do jednom mjesečno, a njega je jednostavna. Ali oprez, vrhunski su majstori u pokušajima bijega! I jedu glodavce, ali plijen ne mora biti živ. Također, neke vrste mogu živjeti do 50 godina pa se to treba uzeti u obzir. Ne iziskuju aktivne vlasnike i oni mogu izbivati i cijeli dan ako je potrebno.
­Iguane znaju biti agresivne i svaka ima drukčiju osobnost. Narastu do 2 metra pa im je potrebno puno prostora.
­Kameleoni su vrlo osjetljivi, podložni stresu i žive dosta kratko, oko 4 godine. Nisu društveni i ne vole biti po rukama. Tihi su i ne preporučuju se početnicima.
­Kopnene kornjače žive od 25 godina do iznad 100, ovisno o vrsti. Ovisno o vrsti i veličini treba im omogućiti prostor, a i spavaju jednu vrstu zimskog sna. Nije potrebno jako puno vremena provoditi s njima i tihe su.

Linker
18. travanj 2024 07:01