Menstrualni ciklus

Pitate li se još uvijek: 'Koji su moji plodni dani?' Ovo trebate znati

To je pitanje koje si svaka žena postavi mnogo puta u životu, bilo da želi ostati trudna ili želi izbjeći trudnoću. Da biste sa što većom sigurnosti utvrdili svoje plodne dane, morate znati što je ovulacija i što se u vašem tijelu događa tijekom menstrualnog ciklusa.

 

Kako znati kada imate ovulaciju i kada ste plodni, kako uopće funkcionira menstrualni ciklus, koje sve metode imate na raspolaganju kako biste utvrdili koji su vaši plodni dani? Gotovo svaka žena, prije ili kasnije, počne si postavljati ova i slična pitanja, i to iz dva razloga: ili želi postati majka ili želi izbjeći trudnoću. I u jednom i u drugom slučaju važno je da točno znate kako funkcionira vaš menstrualni ciklus, što je ovulacija, kada se ona događa i koji su to dani svakog mjeseca kada ste plodni. Općenito, kod žene s pravilnim ciklusima od 28 dana ovulacija nastupa oko 14. dana ciklusa. Ovulacija je proces koji omogućava jajnoj stanici (oocita) da, kad postane zrela, bude izbačena iz jajnika u jajovod u kojem može doći do oplodnje i početka trudnoće. No, da bi se govorilo o metodama utvrđivanja dana ovulacije, prvo je potrebno shvatiti kako uopće funkcionira menstrualni ciklus. Dani menstrualnog ciklusa broje se od prvog dana menstrualnog krvarenja do prvog dana idućeg krvarenja, odnosno menstruacije. Trajanje ciklusa varira od žene do žene i u prosjeku traje od 28 do 30 dana, s oscilacijama koje mogu ići i od 25 do 35 dana.

 

Kako funkcionira menstrualni ciklus

Najvažniji organi zaduženi za regulaciju menstrualnog ciklusa su hipotalamus i hipofiza, koji su smješteni u mozgu, te jajnici u kojima se odvija ovulacija. Svi ti organi zaduženi su za lučenje određenih hormona koji su nužni za reguliranje menstrualnog ciklusa. Primjerice, hipotalamus stimulira hipofizu na lučenje dva vrlo važna hormona, FSH (folikulostimulirajući hormon) i LH (luteinizirajući hormon), koji pak djeluju na jajnik stimulirajući lučenje drugih, također ključnih hormona - estrogena i progesterona. Drugim riječima, za regulaciju menstrualnog ciklusa važni su hormoni FSH i LH jer potiču lučenje druga dva važna hormona - progesterona i estrogena.

 

  • Folikularna faza

Ova faza odgovara prvoj fazi menstrualnog ciklusa, brojeći od prvog dana menstruacije. U toj fazi započinje rasti 15 do 20 folikula, no samo jedan je predodređen da se potpuno razvije i sazrije. Riječ je o takozvanom dominantnom folikulu, strukturi koja sadrži jajnu stanicu koja će u sljedećoj fazi, odnosno ovulaciji, biti oslobođena. Rast folikula stimuliraju dva hormona - folikulostimulirajući hormon (FSH) i estrogeni. U toj fazi se menstruacijom odbačen endometrij, odnosno sluznica koja oblaže unutrašnjost maternice, pod utjecajem estrogenih hormona prvo regenerira, a zatim buja te uoči ovulacije doseže najveću debljinu, do 7 milimetara. Zbog toga se cijela prva faza ciklusa naziva estrogenskom ili proliferacijskom.

 

  • Ovulacija

Kada dominantni folikul sazrije, počinje lučiti odgovarajuću količinu hormona estradiola (jedan od hormona estrogena) koji potom stimulira lučenje LH ili luteinizirajućeg hormona. Luteinizirajući hormon pospješuje dozrijevanje jajne stanice i slabi stijenke folikula u kojem se ona nalazi sve dok u jednom trenutku stijenke folikula ne prsnu i oocita bude oslobođena, a taj se trenutak naziva ovulacijom. Ovulacija nastupa točno 24 do 36 sati nakon što koncentracija luteinizirajućeg hormona dosegne najvišu razinu.

Oocita živi 24 sata te toliko dugo postoji i mogućnost da bude oplođena. Nakon prskanja stijenki folikula jajna stanica se oslobađa i odlazi u jajovod, u kojem se događa oplodnja. U toj fazi u vratu maternice se počinje lučiti ovulacijska sluz - svijetla, rastezljiva i prozirna sluz koja također predstavlja jedan od znakova ovulacije te je po svom sastavu idealna da prihvati spermatozoide i olakša njihov put do jajne stanice. Neke žene ovulaciju osjećaju u vidu boli koja je nalik na menstrualnu i traje nekoliko sati. Ne dođe li do oplodnje jajne stanice u jajovodu, ona odlazi u maternicu gdje se razlaže.

 

  • Luteinska faza

To je faza koja slijedi nakon ovulacije. U njoj se folikul u kojem se nalazila jajna stanica pretvara u luteinsko tijelo i počinje lučiti drugi tip hormona - progesteron i estrogene, što traje oko dva tjedna. Progesteron je važan zato što endometrij, sluznicu kojom je obložena unutrašnjost maternice, pretvara iz proliferacijskog u sekrecijski, što ga čini pogodnim za prihvat i ugnježđenje embrija u prvoj fazi trudnoće. Osim toga, odgovoran je i za povišenje tjelesne temperature za oko 0,3 do 0,5 stupnja do kojeg dolazi odmah nakon ovulacije. Ta se pojava koristi i za utvrđivanje trenutka ovulacije metodom mjerenja bazalne temperature. Ako jajna stanica bude oplođena, ona putuje kroz jajovod sve dok ne dođe do maternice u kojoj se zatim ugnježđuje, odnosno implantira, od 6 do 12 dana nakon ovulacije. Kad nastupi implantacija, počinje se lučiti još jedan hormon - korionski gonadotropin ili HCG (koji se može koristiti za testiranje trudnoće), čiji je zadatak da održava funkciju žutog tijela te da osigurava lučenje progesterona. Ako pak ne dođe do oplodnje, žuto tijelo se resorbira i razina progesterona se smanjuje, a s tim dolazi i do snižavanja tjelesne temperature, ljuštenja endometrija te naposljetku menstruacije.

Foto: iStock

 

Kada je moguće začeće?

Iako menstrualni ciklus u pravilu traje 28 dana, svaka žena je drugačija pa tako i menstrualni ciklus kod svake različito traje te mnoge zdrave žene mogu imati nešto dulji ili kraći ciklus. Duljina prve, odnosno folikularne faze ciklusa može varirati od jednog do drugog ciklusa i od žene do žene, dok faza nakon ovulacije, takozvana luteinska faza, uvijek traje jednako. Kod većine žena luteinska faza traje 14 dana, iako ponekad može biti i kraća (do 10 dana) ili dulja, maksimalno do 16 dana. No, kod nepravilnih ciklusa luteinska ili sekrecijska faza je stalna, to jest traje 14 dana, a skraćena je ili produljena prva, odnosno proliferacijska faza. Primjerice, kod 23-dnevnog ciklusa je skraćena na 9 dana, dok je kod 33-dnevnog ciklusa produljena na 19 dana. Drugim riječima, ako vam ciklus traje 31 dan, ovulacija će vjerojatno nastupiti 17. dan, a ako vam ciklus traje 23 dana, ovulirat ćete 9. dan.

 

Trebate znati i ovo...

Plodni period, odnosno dani u kojima su najveće šanse za začeće, obuhvaća nekoliko dana prije ovulacije te dan ili dva nakon ovulacije. Tako se kod pravilnog ciklusa od 28 dana plodnim danima smatra period od 10. do najdulje 17. dana ciklusa. Period potencijalno plodnih dana dosta je širok s obzirom na to da spermatozoidi u ženskom genitalnom aparatu preživljavaju u prosjeku tri dana, a ponekad mogu preživjeti i pet ili šest dana, naročito u području vrata maternice, kao i zbog činjenice da čak i kod žena koje imaju redovite menstrualne cikluse ovulacija ponekad može nastupiti ranije ili kasnije uslijed stresa, bolesti, alkohola i drugih faktora. Zbog svega toga metoda brojanja dana je prilično nepouzdana i treba je koristiti samo u kombinaciji s drugim metodama koje mogu točnije odrediti trenutak ovulacije.

 

Metode koje možete sami provoditi

  • Promatranje cervikalne sluzi

Riječ je o metodi koja se temelji na promatranju vaginalnog sekreta. Naime, uoči ovulacije iscjedak vaginalne sluzi postaje obilniji, proziran i rastezljiv, odnosno poprima izgled nalik bjelancu jajeta, te ostaje takav sve do kraja ovulacije. Odmah nakon ovulacije sluz postaje oskudnija, gusta i bjelkasta. Posljednji dan obilne sluzi je najplodniji dan, a četiri do pet dana nakon vrhunca pojave obilne sluzi započinje neplodno razdoblje koje traje do početka iduće menstruacije. Ta se metoda (koja se naziva još i Billingsova ovulacijska metoda) može koristiti i kao metoda kontracepcije, tako da se izbjegavaju spolni odnosi u plodnim danima, odnosno u danima kad se primijeti ovulacijska sluz i osjećaj stalne vlažnosti u području vagine pa sve do četvrtog ili petog dana nakon što ovulacijska sluz nalik na bjelance ne nestane. Postotak neuspjeha kao kontracepcijske metode ovdje je oko 10 do 20 posto, a dodatni problem u preciznom određivanju ovulacije jest to što sve žene ne primjećuju tu sluz jer se kod nekih ona ne izlučuje u tako obilnoj količini.

 

  • Mjerenje bazalne temperature

Ta se metoda temelji na činjenici da progesteron, koji se luči u drugoj fazi ciklusa, djeluje na termoregulacijsko središte u hipotalamusu te se pod njegovim utjecajem nakon ovulacije povisuje takozvana bazalna (jutarnja) temperatura za 0,3 do 0,5 stupnjeva. Mjerenje se provodi svaki dan ujutro, približno u isto vrijeme, i to pod jezik ili vaginalno. Izmjerene vrijednosti se bilježe, po mogućnosti u posebne tablice ili obrasce koji se mogu nabaviti u ljekarnama, tako da se dobije krivulja rasta i spuštanja temperature. U prvoj fazi bilježe se tijekom nekoliko dana određene, približno iste vrijednosti temperature, nakon čega slijedi period u kojem se temperatura blago snizi, da bi potom narasla za 0,3 do 0,5 stupnjeva te ostala takva sve do nekoliko dana prije iduće menstruacije. Posljednja najniža vrijednost uoči povišenja temperature ukazuje da je to dan ovulacije, a plodni dani nastupaju dva do tri dana uoči povišenja temperature i traju možda još dan-dva nakon povišenja. No, morate uzeti u obzir da na pouzdanost ove metode mogu utjecati razni faktori, poput povišenja tjelesne temperature zbog bolesti i infekcija, uzimanja nekih lijekova pa čak i zbog čestih ustajanja tijekom noći.

Foto: iStock

 

  • Simptotermalna metoda

Puno točniji rezultati mogu se postići kombiniranjem prethodne dvije metode, odnosno promatranja cervikalne sluzi i mjerenja bazalne temperature, a ta se kombinirana metoda naziva simptotermalnom.

 

  • Ovulacijske trakice

Jedna od najpouzdanijih metoda za utvrđivanje plodnih dana, među metodama koje možete primjenjivati sami, jest upotreba ovulacijskih trakica koje se mogu kupiti u ljekarnama. Pouzdanost tih testova je do 99 posto, posve su bezbolni i vrlo jednostavni i praktični: dovoljno je prikupiti mokraću u čistu čašu, uroniti u nju testnu traku i potom očitati rezultat. Te ovulacijske trakice ustvari služe za mjerenje koncentracije dvaju hormona u krvi - luteinizirajućeg hormona (LH) i estradiola (estrogen) koji su odgovorni za ovulaciju. Za test ovulacije ne koristi se prva jutarnja mokraća, već je najbolje vrijeme za testiranje poslijepodne između 14 i 20 sati, kada je koncentracija tih hormona najveća. Najbolje je s testiranjem početi već nekoliko dana prije očekivanog dana ovulacije te mjeriti svaki dan, odnosno sve dok test ne bude pozitivan. Kad trakica pokaže pozitivan rezultat, to znači da je dosegnuta visoka razina koncentracije LH te da će uskoro nastupiti ovulacija. U prosjeku ovulacija nastupa 24 do 36 sati nakon najveće koncentracije LH u mokraći, što znači da, ako ste ujutro očitali pozitivan test, ovulacija može nastupiti još istog dana ili sutradan. Ako želite zanijeti, spolne odnose trebate imati počevši s danom kad je test bio pozitivan pa još iduća dva do tri dana. U suprotnom, odnosno ako ne želite trudnoću, u te dane treba izbjegavati odnose.

 

Kod liječnika

  • Praćenje ovulacije ultrazvučnim pregledima

Ova se metoda sastoji u tome da se obavi niz ultrazvučnih pregleda u različitim danima ciklusa kako bi se utvrdilo je li i kada nastupila ovulacija. Pregledi se obično vrše svakodnevno, svaki drugi dan ili u razmaku od nekoliko dana, ovisno o tome kako se razvijaju folikuli. Iako se ultrazvučni pregled može obaviti i transabdominalno (preko trbuha), transvaginalni ultrazvuk omogućuje bolji pregled jajnika, veličine i stanja folikula te izgleda endometrija. Pregled traje samo nekoliko minuta i bezbolan je, a uz to je i vrlo precizan te omogućuje da se parovima preporuči u koje točno dane da imaju spolne odnose kako bi imali najveće izglede za začeće. Inače, ta se metoda koristi i za utvrđivanje postojanja ovulacije kod žena s neredovitim menstrualnim ciklusima, kod kojih je često teško odrediti dolazi li uopće do ovulacije i kada.

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo