U našim dlanovima nalaze se neki od najosjetljivijih receptora u tijelu, a svi su ti receptori povezani s mozgom gustim spletom živaca.
 Foto: iStock
9 mogućih razloga

Pitate li se i vi ponekad zašto trnu dlanovi?

Jedan od najčešćih uzroka utrnulosti ili ukočenosti dlanova je sindrom karpalnog tunela, što je uobičajeno kod osoba koje puno vremena provode radeći za računalom. No, postoje i drugi mogući uzroci.

U našim dlanovima nalaze se neki od najosjetljivijih receptora u tijelu, a svi su ti receptori povezani s mozgom gustim spletom živaca. Ako je samo jedan od tih živaca pritisnut, nadražen ili oštećen, može se dogoditi da mozak ne prima sve informacije o osjetima koje mu šalju dlanovi.

Jedan od najčešćih uzroka utrnulosti ili ukočenosti dlanova je sindrom karpalnog tunela, što je uobičajeno kod osoba koje puno vremena provode radeći za računalom. No, postoje i drugi mogući uzroci utrnulosti dlanova.

1. TENISKI LAKAT

Igrate li tenis, golf ili se bavite bilo kojom drugom aktivnošću koja uključuje ponavljajuće okretanje dlana, ručnog zgloba ili lakta, izloženi ste riziku od razvoja epikondilitisa, takozvanog teniskog lakta - stanja koje nastaje uslijed slabljenja i rastezanja tetiva koje prolaze kroz lakat.

Rani znakovi su trnci i utrnulost u dlanovima, a osjetite li takve simptome, na neko vrijeme prekinite tu aktivnost.

2. POREMEĆAJI ŠTITNJAČE

Ako nije prepoznata i nije liječena, nedovoljno aktivna štitnjača (hipotireoza) može za posljedicu imati oštećenja živaca koji prenose informacije između mozga i leđne moždine te ostatka tijela. Osjećate li uz to druge simptome hipotireoze (poput gubitka težine, ispadanja kose, osjećaja hladnoće), svakako potražite pomoć liječnika.

3. POREMEĆAJI POVEZANI S ALKOHOLOM

Dugotrajna prekomjerna konzumacija alkohola može uzrokovati alkoholnu neuropatiju ili oštećenje živaca. Čak polovica alkoholičara razvije neki oblik tog poremećaja, a osim utrnulosti u dlanovima, ostali simptomi mogu biti utrnulost u rukama ili nogama, osjećaj bockanja u udovima te slabost ili grčevi u mišićima.

4. CISTE

Ganglijske ciste su nekancerozne kvržice ili nakupine koje se mogu formirati bilo gdje u tijelu, no najčešće se javljaju u blizini zglobova. Pojavi li se takva cista u blizini ručnog zgloba, uobičajeni simptom je utrnulost dlana.

Te ciste ponekad se same povuku, no ako se to ne dogodi, a uzrokuju bol i utrnulost, mogu se ukloniti kirurškim zahvatom ili aspiracijom.

Foto: iStock
Ako uz utrnulost primijetite i slabost u mišićima i udovima te dvostruki vid, to bi trebao biti alarm za uzbunu.

5. GUILLAINBARREOV SINDROM

Riječ je o autoimunoj bolesti u kojoj obrambeni sustav greškom napada živce uzrokujući oštećenja koja mogu za posljedicu imati utrnulost udova. Bolest je rijetka, no nedavna istraživanja povezala su je i sa Zika virusnom infekcijom.

6. LAJMSKA BOLEST

Rani znakovi ove bolesti, koju uzrokuju krpelji, uključuju intenzivan umor, kožni osip, simptome nalik na simptome gripe (groznica i bolovi u cijelom tijelu). Ako se ne liječi, u kasnijoj fazi bolesti javlja se utrnulost ruku i udova općenito.

7. MULTIPLA SKLEROZA

To je bolest kod koje obrambeni sustav napada masnu tvar koja štiti živčana vlakna mozga i leđne moždine, a posljedica može biti utrnulost udova. Iako se može javiti u bilo kojoj dobi, najčešće se to događa u dvadesetim i tridesetim godinama. Ako uz utrnulost primijetite i slabost u mišićima i udovima te dvostruki vid, to bi trebao biti alarm za uzbunu.

8. MOŽDANI UDAR

Trnci ili utrnulost mogu biti znak da imate moždani udar. Drugi rani simptomi uključuju ukočen osmijeh na jednoj strani, nerazgovijetan govor, vrtoglavicu i zamućen vid. Primijetite li takve simptome, odmah otiđite liječniku.

9. DIJABETES

Često mokrenje, pretjerana žeđ i povišena razina šećera u krvi znakovi su predijabetesa i ako primijetite takve simptome, odmah odite liječniku. Ako se razvije dijabetes tipa 2 i ako se ne liječi, kao posljedica oštećenja živaca može se javiti utrnulost u rukama.

Linker
05. ožujak 2024 21:59