Simptomi prehlade u pravilu su blaži od simptoma gripe i pojavljuju se postupno
 Getty Images
ovo trebamo znati

Pitanje sezone: je li to gripa, prehlada ili COVID-19?

Kako razlikovati simptome koji su toliko slični?


Stigla je sezona grijanja, a s njom tradicionalno počinje i sezona prehlade i gripe. No, ove godine svaka će povišena temperatura ili bol u grlu donijeti i dodatan razlog za brigu: radi li se možda o infekciji koronavirusom? Baš zato, donosimo nekoliko smjernica kako prepoznati o kojoj se infekciji radi.

Prehlada, gripa i COVID-19 su zarazne respiratorne bolesti, ali ih uzrokuju različiti sojevi virusa. Simptomi prehlade u pravilu su blaži od simptoma gripe i pojavljuju se postupno. Rijetko dolazi do povišene temperature, a česti su simptomi gornjeg dišnog sustava poput kihanja i curenja nosa.

Gripa za razliku od prehlade uglavnom nastupa naglo, a simptomi uključuju povišenu tjelesnu temperaturu, osjećaj groznice, bol u mišićima, glavobolju i iscrpljenost, a tu je i osjećaj težine u plućima te kašalj.

Simptomi zaraze koronavirusom vrlo su slični simptomima gripe i nije ih uopće jednostavno razlikovati. Osoba koja razvije simptome zaraze koronavirusom također može dobiti visoku temperaturu, razviti suhi kašalj, teškoće s disanjem odnosno plitak dah, iscrpljenost, glavobolju i bol u mišićima. Nešto su rjeđi simptomi upale gornjeg dišnog sustava poput kihanja i curenja nosa, a jedini simptom koji je karakterističan isključivo za COVID-19 je gubitak osjeta mirisa i okusa. Pritom treba naglasiti da se simptomi ne manifestiraju kod svih oboljelih jednako, pa je jedini način da budete sigurni imate li COVID-19 – testiranje.

Nažalost, još uvijek nije razvijeno cjepivo protiv zaraze koronavirusom, no kao i svake godine, dostupno je cjepivo protiv gripe, a epidemija je razlog više da se cijepite. Cijepljenje je jedini način da budete sigurni u borbi protiv gripe i njezinih posljedica koje vas ove godine mogu učiniti osjetljivijima u slučaju zaraze koronavirusom. U svakom slučaju, osjetite li bilo koje simptome respiratornih infekcija, ostanite kod kuće, nemojte samostalno odlaziti liječniku ili u bolnicu niti koristiti sredstva javnog prijevoza. Ako sumnjate na zarazu koronavirusom, kontaktirajte svog liječnika ili dežurnog epidemiologa.

Tablica usporedbe simptoma prehlade, gripe i koronavirusa. Izvor: koronavirus.hr




Powered by

SANOFI PASTEUR

Linker
17. travanj 2024 00:03