Nikada se nemojte bojati pitati svog liječnika o boli tijekom seksa.
 Getty Images
bez srama

Pitanja koja muče mnoge žene: izgleda li moja vagina normalno, hoće li se od seksa raširiti, kakav je to miris...

Ginekološki pregled ili sami odlazak kod ginekologa mnogim je ženama užasno neugodan te se ne usuđuju postaviti pitanja koja ih zanimaju.

Naš tijela su komplicirana, tako da vam ne treba biti neugodna, ako imate brojna pitanja za svog ginekologa. I dok je mnogima i sam pregled dovoljno nelagodan, ne usuđuju se sad još i razgovarati o izgledu i mirisu vagine. Vjerujte, niste jedini.

Zato donosimo neka od 'najneugodnijih' pitanja.


Izgleda li moja vagina normalno?

Ne postoji neki poseban standardni oblik. Kao što svi imamo različite oči i noseve, tako su i vagine različite. Razlikuju se u dužini usana, veličini klitorisa, boji. I da, izgledaju normalno.

S obzirom na to koliko različitih tipova vagina postoji i na razlike među pojedinim vaginama unutar jednog tipa, možemo jedino zaključiti da ne postoji jedinstven 'normalan' izgled. Svaka je vagina lijepa na svoj način, zato uzmite ogledalo trenutak i bacite pogled na svoju. Ako se vam se ipak čini da nešto nije u najboljem redu, nemojte se bojati pitati svog ginekologa za savjet.


Kakva je to kvržica tamo dolje?

Svakakve kvržice mogu se pojaviti u blizini vagine ili usana, ali to ne znači da trebate paničariti. Međutim, uvijek je dobro to provjeriti. Upala folikula dlake izgleda kao bubuljica i može nastati zbog brijanja, depilacije, znojne odjeće... Međutim, ponekad mogu to mogu biti ciste lojnice, bradavice, posljedice herpesa…


Je li moj iscjedak normalan?

Zdrava vagina producira sekret koji je vlaži i održava čistom, na sličan način na koji žlijezde slinovnice djeluju u usnoj šupljini. Vaginalni sekret (iscjedak) normalna je pojava kod spolno zrelih žena i najčešće je proziran ili bjelkast. I razumljivo je da se zabrinete ako vaš iscjedak iznenada izgleda drugačije.

Iscjedak je normalan sve dok nema miris i nije popraćen drugim simptomima vaginalnih infekcija (svrbež rodnice, oticanje, peckanje tijekom spolnog odnosa ili uriniranja, bol, osip i crvenilo genitalnog područja).

ČITAJTE I: Vrste vaginalnog iscjetka (i koji nikad ne biste smjele ignorirati)


Je li normalno da moja vagina ima miris?

Nema potrebe brinuti se ako vaša vagina ima poseban miris. Kada imate menstruaciju ili nakon vježbanja, sasvim je normalno da osjetite njen miris. Postoje neki mirisi (poput mirisa ribe) koji mogu signalizirati infekciju, ali osim toga, male varijacije tu i tamo potpuno su normalne i zdrave. Najvjerojatniji razlog zbog kojeg će se vaš miris vagine drastično promijeniti je zbog infekcije.

Kad god se prirodna ravnoteža bakterija ili pH vagine promijeni, to može dovesti do infekcije i mijenjanje mirisa. Ako primijetite čudan miris koji dolazi u kombinaciji sa svrbežom, iritacijom ili promjenom iscjetka, trebali biste otići kod ginekologa.


Je li normalno da mi pobjegne urin kad se smijem ili kašljem?

Mnoge žene postavljaju pitanja o mokrenju od smijeha, kašljanja ili čak skakanja gore i dolje. To je uobičajeno kod žena koje su rodile, ali se može dogoditi i ženama bez djece. Ako vam ovo postaje sve veći problem, potražite pomoć svog liječnika i znajte da to nije neuobičajeno. Inkontinencija često izaziva nelagodu i sram, pa o tome izbjegavamo pričati. Kao da se događa nekom drugom. No prava je istina da se u Hrvatskoj svaka četvrta žena starija od 35 godina te čak 50 posto žena iznad 60 godina starosti suočava s ovim problemom.

Pravovremena detekcija inkontinencije, njezino razumijevanje te odgovarajuća liječnička terapija prvi su koraci prema učinkovitoj kontroli ove tegobe, a odabir prikladnih pomagala i popratnih proizvoda za njegu značajno podiže kvalitetu života žene.


Zašto seks boli?

Nikada se nemojte bojati pitati svog liječnika o boli tijekom seksa. To bi moglo biti uzrokovano brojnim čimbenicima, uključujući infekciju, nedostatak lubrikanta, psihološke razloge, fibroide… Bez obzira na uzrok, seks ne bi trebao biti bolan, a procjena je ključna za pronalaženje uzroka. Mnoge žene osjećaju bol tijekom seksa, a vaš liječnik može biti tu da vam pomogne pronaći rješenje.

ČITAJTE I: 8 razloga zašto osjećate bol tijekom seksa (i kako to riješiti)


Hoće li se od seksa vagina raširiti?

Upravo suprotno. Seks je odličan za održavanje pravilnog tonusa mišića i elastičnosti vagine. Vaginalni mišići su iznimno elastični te se ponašaju kao rastezljiva guma, a makar se rastegnu do svog maksimuma, oni se poput elastične gumice brzo vraćaju u svoj prvobitni oblik.

Porod i godine mogu uzrokovati da mišići dna zdjelice olabave. Redoviti seks pomaže očvršćavanju mišića i održava vaginu čvršćom, kao i Kegelove vježbe.

Linker
25. ožujak 2024 23:57