Cjelodnevno sjedenje na nestabilnoj površini rezultira poboljšanjem osjećaja za ravnotežu.
 Foto: iStock
Zdravlje na prvom mjestu

Pilates lopta kao stolac - za i protiv

S vremenom se pojavio velik broj istraživanja koja su pokazivala da sjedenje na lopti nije nimalo zdravo...

Sjedenje na pilates lopti umjesto na uredskom stolcu svojedobno se poticalo kao zdravija alternativa. No, s vremenom se pojavio jednak broj istraživanja koja su pokazivala da sjedenje na lopti nije nimalo zdravo.

ZA

Jedan od najjačih i najčešće navođenih argumenata za korištenje lopte jest taj da je tada tijelo samo cijelog dana prisiljeno pronalaziti uvijek najpravilniji položaj. Prateći pomake lopte, tijelo će stalno mijenjati položaj i automatski nastojati zauzeti položaj optimalan za kralježnicu, što za posljedicu ima poboljšanje zdravlja kralježnice, ali i smanjenje bolova u tom području.

Osim toga, to stalno mijenjanje položaja na koje vas prisiljava lopta kako biste zadržali ravnotežu pomaže u smanjenju štetnih posljedica izazvanih dugim sjedenjem u istom položaju.

Smanjuje bol

Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Canadian Chiropractic Association pokazalo je da se stanje nekih osoba koje su patile od bolova u donjem dijelu leđa popravilo nakon što su uredske stolice zamijenili pilates loptom. Još jedna velika prednost korištenja pilates lopte umjesto stolice jest i to što vam omogućava da, kad god poželite i bez ustajanja, izvodite mini rastezanje ili vježbe za učvršćivanje mišića.

Logično, jedna od pozitivnih strana pilates lopte kao stolice jest to što takvo cjelodnevno sjedenje na nestabilnoj površini rezultira poboljšanjem osjećaja za ravnotežu, a poboljšava se i brzina reakcije mišića koji se navikavaju reagirati pri svakoj promjeni položaja. Nije naodmet ni činjenica da takvo sjedenje može ubrzati put do takozvanih "pločica" na trbuhu.

Naime, kako bi nekako kompenziralo promjene u ravnoteži, tijelo najviše koristi abdominalne mišiće pa je zapravo sjedenje na pilates lopti neprekidan trening niskog intenziteta za trbušne mišiće, a kad se uzme u obzir koliko vremena provedete sjedeći na poslu, trbušni mišići će neizbježno ojačati. Sjedenje na pilates lopti održava tijekom cijelog radnog dana optimalan dotok krvi u sve dijelove tijela, za razliku od dugog sjedenja na uredskom stolcu kod kojeg dolazi do slabljenja cirkulacije u određenim dijelovima tijela.

Potiče mršavljenje

Pilates lopta, kako su pokazala neka istraživanja, potiče i mršavljenje jer sjedenje na njoj troši kalorije. Dokazano je da se balansiranjem na lopti ispred računala tijekom cijelog radnog dana potroši oko 360 kalorija zbog stalnog pomicanja i mijenjanja položaja. Pa ako i ne potrošite toliko, sigurno ćete biti više fit nego ako samo nepomično sjedite u stolici. A i osjećat ćete se ispunjeniji energijom.

Naime, neka su istraživanja pokazala da sjedenje u istom položaju izaziva umor, dok stalno kretanje pruža osjećaj da je tijelo puno energije čak i nakon cijelog radnog dana. I za kraj, pilates loptu nerijetko preporučuju kao antistresnu terapiju s obzirom na to da su istraživanja pokazala da stalno pomicanje i skakutanje po uredu praćeno neobičnim zvukovima asocira na igru te djeluje opuštajuće i oslobađa od stresa.

PROTIV

Jedna od glavnih primjedbi na račun upotrebe pilates lopte umjesto uredske stolice jest nedostatak stabilnosti te potpore za ruke i leđa, zbog čega dugo sjedenje na njoj može uzrokovati umor. Štoviše, dugo sjedenje na tako nestabilnoj podlozi, bez potpore za ruke i leđa, može izazvati ozbiljne probleme kralježnice i leđa.

Znanstvenici iz UCLA Comprehensive Spine Centra upozoravaju da oslonci za ruke na klasičnim uredskim stolcima u određenoj mjeri rasterećuju vrat i ramena te tako smanjuju potrebu za pogrbljivanjem prema naprijed, što se kod sjedenja na lopti ne događa.

Dr. Henry Goitz, ravnatelj Odjela sportske medicine na Medicinskom fakultetu u Ohiju, smatra da višesatno sjedenje na pilates lopti može čak dovesti do ozljeda kad čovjek postane preumoran da bi i dalje uspješno održavao ravnotežu na lopti i bio dovoljno usredotočen na održavanje pravilnog stava i ravnoteže. Osim toga, iscrpljenost može dovesti i do zauzimanja nepravilnih položaja, što je posve suprotno od osnovnog razloga zbog kojeg većina ljudi sjedi na lopti

Šanse za loše držanje

Jedno istraživanje, objavljeno u stručnom časopisu Skolioza, otkrilo je da su osobe koje sjede na pilates lopti jednako pogrbljene i imaju jednako loše držanje kao i osobe koje sjede na uredskim stolcima. Inače, stručnjaci upozoravaju da je blaga nagnutost prema naprijed do kakve dolazi kod sjedenja u stolici ujedno najudobniji položaj za leđa jer smanjuje pritisak na diskove u donjem dijelu leđa, a lopta ne dopušta da zauzmete takav položaj. Nije nevažno ni to da sjedenje na takvoj lopti može postati bolno jer one nisu ergonomski oblikovane za dugo sjedenje, koje onda izaziva neugodu i postaje neudobno. Istraživanje objavljeno prije nekoliko godina u časopisu Primijenjena ergonomija pokazalo je da žene koje dulje od sat vremena sjede na lopti i i tipkaju po tastaturi imaju smanjenu fleksiju ruke i sabijenu kralježnicu, zbog čega su autori zaključili da sjedenje na pilates lopti ima više nedostataka nego prednosti.

Do sličnog zaključka došli su i autori studije objavljene još prije deset godina u časopisu Klinička biomehanika koja je pokazala da dugo sjedenje na lopti izaziva kompresiju mekih tkiva, što za posljedicu ima osjećaj neugode i boli. Među nedostacima upotrebe pilates lopte jest i problem sigurnosti s obzirom na to da se, ako vam na trenutak popusti pažnja, lopta može otkotrljati.

Jednako tako, ako zaposlenik posegne za nečim, primjerice za olovkom na drugom kraju stola, njegov gravitacijski centar na lopti će se pomaknuti, a to, ako su u tom trenutku njegove misli usredotočene na nešto drugo, može završiti padom ili ozljedom. Stručnjakinja za ergonomiju Cynthia Roth upozorava i da višesatno sjedenje na lopti stvara preveliko opterećenje na mišiće trbušne šupljine i na leđne mišiće te tako povećava riziK od upala i ozljeda.

  • neoguljena jabuka, 100 g
  • naranča, 100 g
  • neoguljene kruška, 50 g
  • kivi, 40 g
  • cimet

Priprema:

  1. Jabuci i kruški uklonite sredinu, a kivi i naranču ogulite.
  2. Voće izrežite na kocke, pomiješajte i pospite cimetom.

Dobar tek!

Linker
12. ožujak 2024 21:19