Ne zanemarujte posljedice

Pijete li u trudnoći, posljedice će osjetiti i vaši praunuci

Ako majka pije alkohol za vrijeme trudnoće, već i samo male doze povećat će opasnost da čak sljedeće tri generacije razviju alkoholizam, pokazalo je najnovije istraživanje sa Sveučilišta Binghamton.

Cilj istraživačkog tima na čelu s dr. Nicole Cameron, docenticom psihologije na Sveučilištu Binghamton bio je istražiti učinke konzumiranja alkohola i vidjeti ponašanje trudnica koje je posljedično povezano s alkoholom. Odnosno, kolika im je količina potrošnje i kolika im je osjetljivost na alkohol, i vidjeti kakve to posljedice ostavlja ne samo na njihovu djecu već i na generacije koje nisu bile izravno izložene alkoholu u maternici za vrijeme trudnoće.

 

I čaša vina je previše

Trudnice štakora primile su protuvrijednost od jedne čaše vina četiri dana za redom u periodu koje je ekvivalent drugog tromjesečja trudnoće. Adolescenti mužjaci su zatim testirani na osjetljivost na alkohol injiciranjem velike doze alkohola i zatim je proučavano njihovo ponašanje tijekom pijanstva i mjereno vrijeme koje im je bilo potrebno za oporavak.

 

Manja osjetljivost

Oni kojima su majke tijekom trudnoće pile čak i samo malo alkohola brže su se oporavljali i pokazali veću sklonost pijenju alkohola nego konzumiranju vode.
- Naši rezultati pokazuju da ukoliko majka konzumira samo jednu čašu vina četiri puta tijekom drugog tromjesečja trudnoće, njezino potomstvo do trećeg koljena ima povećanu sklonost alkoholu i manju osjetljivosti na alkohol. Dakle, potomci imaju veću vjerojatnost za razvoj alkoholizma. Ovaj rad je prvi pokazao transgeneracijski učinak konzumiranja alkohola tijekom trudnoće na ponašanje povezano s alkoholom u potomstvu - rekla je dr. Nicole Cameron.

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo