Kako biste smanjili rizik preskočite jeftine čajeve.
 Foto: iStock
Rizik od toksičnosti

Pijete li 2 litre čaja dnevno trebate znati kakve to opasnosti nosi

U visokim koncentracijama fluorid je opasna prijetnja zdravlju kostiju, srca, jetri i bubrezima te endokrinom i živčanom sustavu.

Mnoga ispitivanja pokazala su da redovito pijenje čaja pomaže u sprečavanju šećerne bolesti, raka, bolesti srca i demencije, učinkovit je borac protiv viška kilograma, nezašećeren dakako.

Čak se pokazalo da pomaže u održavanju čvrstih i zdravih kostiju. No, sada je nova studija otkrila da su neki čajevi bogati fluoridom, a radi se o istom neurotoksinu koji se stavlja u tekuću vodu iz slavine i zubnu pastu kako bi, navodno, spriječio propadanje zuba.

Ako se pije puno čaja, sav višak fluorida može se nakupiti u kostima i uzrokovati bolno stanje pod nazivom fluoroza kostiju.

Dvostruko više vrijednosti

Znanstvenici su proučili 47 vrsta čajeva, od crnih i bijelih do biljnih, i pokazalo se da ih oko 20 posto sadrži razine fluorida koje su gotovo dvostruko više od onih koje se smatraju sigurnim za svakodnevnu konzumaciju, a neki su sadržavali gotovo 7 mg po litri.

U visokim koncentracijama fluorid je opasna prijetnja zdravlju kostiju, srca, jetri i bubrezima te endokrinom i živčanom sustavu.

Znanstvenici kažu da ne treba biti odmah u panici jer osobe koje dobiju fluorozu kostiju desetljećima piju dvije do tri litre čaja na dan. Da biste smanjili rizik od toksičnosti, umjesto nekvalitetnih i jeftinih čajeva koji sadrže najviše fluorida pijte one od mladih listova, popularne bijele.

Linker
12. travanj 2024 17:57