Određene životne navike mogu smanjiti rizik za razvoj bolesti
 Getty Images
zdravlje

Pet stvari koje možete učiniti kako biste smanjili rizik za Alzheimerovu bolest za čak 60 posto

Pojavnost Alzheimerove bolesti i drugih demencija raste s dobi: u prosjeku se javlja kod jedne od 20 osoba u dobi od 65 do 84 godine, a u dubokoj starosti, od 85 i više godina, učestalost je 1 prema 6

Kako starimo, postaje sve više važno da poduzmemo što god možemo kako bismo se zaštitili od raznih bolesti, od raka do koronavirusa. Ali i protiv bolesti koja gotovo ekskluzivno pogađa osobe u starijoj životnoj dobi - Alzheimerove bolesti.

To je bolest koja razara pamćenje i sposobnost razmišljanja, te je ireverzibilna, kao što su pokazale brojne studije uključujući i jednu nedavno objavljenu u časopisu Neurology. To je istraživanje otkrilo i da određene životne navike mogu smanjiti rizik za razvoj te bolesti za čak 60 posto. Evo pet navika koje biste trebali početi primjenjivati od danas.


1. Redovito vježbajte

Vježbanje je općenito ključno za održavanje dobrog zdravlja, no uz sve ostale dobrobiti, čini se da se pokazalo učinkovitim i kao zaštita od Alzheimerove bolesti. Za potrebe istraživanja objavljenog u časopisu Neurology analizirani su podaci 1.845 osoba prosječne dobi od 73 godina te 920 osoba prosječne dobi od 81 godine.

Na početku studije niti jedan od ispitanika nije bolovao od Alzheimerove bolesti. Znanstvenici su pratili ispitanike u prosjeku 6 godina, tijekom kojih je njih 608 razvilo Alzheimerovu bolest. Studija je pokazala da je najmanje 150 minuta tjedno (21 minuta dnevno) umjerene do intenzivne tjelesne aktivnosti bio ključan faktor kod osoba koje nisu razvile tu bolest.


2. Bavite se mentalno zahtjevnim aktivnostima

Jednako kao što je važno održavati tijelo aktivnim, važno je održavati aktivnim i um, naročito ako nastojite smanjiti svoj rizik za razvoj Alzheimerove bolesti kad uđete u sedmo desetljeće života. Kako da izoštrite um? Igrajte igre. Bavite se bilo kojom aktivnošću koja stimulira kognitivne sposobnosti, poput čitanja knjiga i novina ili igranja igara koje stimuliraju mozak, poput šaha.


3. Umjereno s alkoholom

Iako sva novija istraživanja pokazuju da je najbolje u potpunosti se odreći alkohola, uživate li povremeno u čaši vina ili piva, vjerojatno ne trebate brinuti. Prema nekim istraživanjima, blaga do umjerena konzumacija alkohola je jedna od pet navika koje zajedno snižavaju rizik za razvoj Alzheimerove bolesti. Pod umjerenom konzumacijom alkohola smatra se jedno piće dnevno za žene i dva za muškarce.


4. Nemojte pušiti

Zaista je nepotrebno da čujete još neki dodatni razlog (uz sve one za koje već znate) zašto je pušenje jako loše za zdravlje općenito. No, ako pušite ipak bi bilo bolje da poduzmete što god je u vašoj moći da što prije prestanete. Previše je posljedica koje pušenje ostavlja na zdravlju i prestanete li, lakše ćete očuvati dobro zdravlje kad uđete u poznu životnu dob.


ČITAJTE I: Znanstvenici tvrde da ovih pet crta osobnosti mogu predvidjeti hoćemo li razviti demenciju!


5. Zdravo se hranite

Držite se prehrane koja je najbolja za zdravlje mozga, a to je ona koja uključuje obilje zelenog lisnatog povrća svaki dan, šumskog voća, orašastih plodova, piletine i ribe te ograničava unos pržene hrane.

I za kraj, imajte na umu da je spomenutih pet navika najučinkovitije kad se primjenjuju zajedno. Naime, istraživanje je pokazalo da su ispitanici koji su se pridržavali samo dvije ili tri od tih navika, imali 37 posto manji rizik za razvoj Alzheimerove bolesti, što je bolje od onih koji nisu usvojili niti jednu naviku, ali lošije od onih koji su ih usvojili sve te smanjili rizik za 60 posto.


ČITAJTE I:

Linker
16. travanj 2024 01:51