Getty Images
provjerite odmah

Pet stvari koje brada može otkriti muškarcima o njihovom zdravstvenom stanju

Možda ste se s vremena na vrijeme zapitali koji bi vam oblik i stil brade najbolje pristajao, no sigurno niste pomišljali što vam vaša brada, baš onakva kakva jest govori o vašem zdravlju


1. Ako vaša brada ispada u malim, okruglim zonama

Možda imate alopeciju brade, autoimuni poremećaj koji dovodi do toga da vaše tijelo folikule dlačica počinje doživljavati kao uljeze te ih potom napada sve dok dlačice ne prestanu rasti. Dobra vijest je da ta bolest nije zarazna niti na bilo koji način opasna, a loša je da može izazvati nadraženost, osjećaj pečenja i upalu.

Primijetite li da je gubitak dlačica na bradi povezan s gubitkom kose, umorom, debljanjem ili mršavljenjem ili promjenama u spavanju, raspoloženju, razini energije ili probavi, obratite se svom liječniku jer to može ukazivati na poremećaj štitnjače, ali i na neke druge bolesti.


2. Ako je vaša brada tanka ili se stanjuje

Niz je mogućih uzroka za to, a među njima je i nutritivna deficijencija. Kronična pothranjenost ima velik utjecaj na gubitak dlačica na tijelu te na rast kose. Ako osoba ne unosi u organizam dovoljan broj kalorija, kosa neće rasti niti održavati optimalnu gustoću. Proteini su ti koji imaju ključnu ulogu u izgradnji i obnovi tkiva pa će vaše tijelo, ne unosite li u njega dovoljno proteina, posegnuti za proteinima iz bilo kojeg dostupnog izvora, a to može dovesti do ispadanja vlasi i dlačica brade. Usredotočite se na zdrave izvore proteina, poput jaja, nemasne govedine, piletine, purećih prsa ili grčkog jogurta. Ostali nutrijenti koji pospješuju rast zdrave brade uključuju vitamine E i C, cink, biotin i masne kiseline pa se pobrinite da imate uravnotežen jelovnik i unosite dovoljno tekućine u organizam.

Još jedan mogući uzrok tanke brade je i alergija na određenu hranu koja može uzrokovati stvaranje upalnih procesa u tijelu. Simptomi variraju od osobe do osobe, no jedan od najčešćih je gubitak kose i dlačica na bradi. Gubitak dlačica je i uobičajen simptom anemije.


3. Ako imate izrazito gustu bradu

S obzirom na to da je brada sekundarno spolno obilježje, način na koji vaše tijelo reagira na testosteron ima veliku ulogu u tome kakvu bradu ćete razviti. Imate li na bradi pravu, gustu grivu, vjerojatno ste osjetljiviji na testosteron nego vaši prijatelji i kolege s dječjom, gotovo glatkom bradom. I ne zaboravite da to što imate gušću bradu ne znači da ste muževniji od muškaraca s rijetkom ili jedva prisutnom bradom.


4. Ako je vaša brada suha i lomljiva

Vjerojatno pretjerujete s higijenom brade. Iako se dlačice brade u strukturi razlikuju od vlasi, važno je da joj posvetite istu pažnju koju posvećujete kosi. Pokušajte koristiti što blaža sredstva za pranje i čišćenje, a najbolje je da koristite specifične proizvode koji su namijenjeni za čišćenje lica i brade. Možete upotrijebiti i šampon za bebe u maloj količini, uljni balzam za njegu te je četkati ili češljati svakodnevno.


5. Ako uopće nemate bradu

I to se događa. Ako zaista nemate niti dlačicu na bradi, a vaš liječnik kaže da ste zdravi kao dren, možete za to kriviti roditelje jer genetika ima važnu ulogu u razvoju i rastu dlaka na tijelu. Nažalost, oko toga ne može učiniti ništa kako biste promijenili stanje. Pomirite se s tim jer to nije znak bolesti, a niti je brada znak muškosti.

Linker
22. travanj 2024 14:23