oprez

Pet neugodnih kožnih problema koje možete pokupiti u teretani

Idući put kad se budete znojili na nekoj od sprava u teretani, sjetite se svih onih koji su na njoj znojili prije vas.

 

Osim znoja, drugi korisnici sprava za vježbanje na njima mogu ostaviti i neke druge neugodne tragove, poput virusa, bakterija i gljivica koje mogu izazvati neugodne, odbojne, a ponekad i vrlo ozbiljne kožne probleme. Evo pet najčešćih problema koje možete 'zaraditi' u teretani:


1. Lišaj na koži

Radi se o gljivičnoj infekciji koja zahvaća površinski sloj kože, a očituje se crvenilom u obliku prstena. Ponekad svrbi, ali inače nema drugih popratnih simptoma, a može se pojaviti bilo gdje na koži, iako su najčešće zahvaćeni trup, ruke i bedra. Gljivice se razmnožavaju u vlažnom ambijentu kao što su znojne površine sprava u teretanama, a veći je rizik za infekciju ako imate na koži neke manje posjekotine ili oštećenja.

No, možete se zaraziti i samim kontaktom s kontaminiranom površinom, primjerice ako legnete na klupu ili strunjaču koja nije bila obrisana nakon upotrebe. Lišaj se liječi bezreceptnim kremama na bazi klotrimazola, a ako potraje dulje od desetak dana, odite dermatologu kako bi vam propisao jači lijek.


2. Stafilokok

Infekciju uzrokuje bakterija stafilokok, koja nije tako česta u teretanama, ali ako se zarazite, problem može biti ozbiljan. Infekcija stafilokokom obično izgleda kao gnojni prištić na koži, topao na dodir, koji postupno raste. Moguća je i povišena temperatura te bol na mjestu infekcije, a ta dva simptoma ukazuju na to da je infekcija već prodrla dublje u kožu. Infekcija se prenosi kroz otvorene rane i oštećenja kože, primjerice ako dijelite svoj ručnik s nekim ili ako vježbate na prljavoj podlozi. U slučaju takve infekcije morate otići liječniku, koji će vam propisati antibiotik. Soj stafilokoka koji se naziva MRSA može biti smrtonosan ako uđe u krvotok, zato se ne šalite s takvim infekcijama. Sva oštećenja kože zaštitite flasterima te uvijek nosite svoj ručnik i stavite ga na podlogu na kojoj vježbate.


3. Folikulitis

To je specifičan oblik infekcije stafilokokom koja se razvija kad bakterija uđe u korijen dlačica i tamo uzrokuje upalu. Očituje se prištićima na mjestima gdje rastu dlačice, primjerice na nogama. I ova bakterija voli obitavati na znojnim, vlažnim površinama, a rizik za zarazu je veći ako imate neka oštećenja kože.

Topički antibiotici mogu pomoći u uništavanju bakterije. Jedan od načina da izbjegnete ovu infekciju jest da prije odlaska u teretanu ne brijete noge.


4. Atletsko stopalo

I ovdje je riječ o gljivicama (tinea pedis), ali onima koje su lokalizirane na stopalu. Ova vrsta gljivica je vrlo česta na javnim mjestima kao što su dvorane za vježbanje, a pogoduje im vlažan ambijent, primjerice poput tuš-kabina. Također, ako netko u dvorani ima takvu infekciju pa u garderobi izuje tenisice i hoda bos, a onda vi šetate po istom tom podu, možete se zaraziti. Bezreceptni sprejevi protiv gljivica mogu pomoći u rješavanju problema, ali ih treba primijeniti što prije jer, ako se ne liječe, gljivice se mogu raširiti i izazvati kroničnu infekciju.


5. Bradavice na tabanima

Uzrokuje ih HPV, a izgledaju kao male izbočine u boji kože. Može se javiti samo jedna bradavica, ali često dolaze u nakupinama, i to uglavnom na tabanima ili dlanovima. I ovaj virus voli vlažan ambijent pa i njega možete pokupiti hodajući bosi po garderobi.

U liječenju mogu pomoći bezreceptne kreme i otopine na bazi salicilne kiseline koje treba nanositi na bradavice, pazeći da ne dotaknete okolnu kožu. Ako ne prođu nakon nekoliko mjeseci, odite dermatologu.

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo