Pitali smo...

Pedijatar savjetuje: kako se njeguje žensko i muško spolovilo

Evo čega biste se, po savjetu dr. Oskara Lučeva, trebali pridržavati kako biste izbjegli infekcije i isušivanje nježne bebine kože.

 

To divno malo stvorenje napokon je ušlo u vaš život, a onda, uz svu sreću, dragost i ljubav kojom ste u isto vrijeme preplavljeni, pojavi se i strah od nepoznatog. Jedan od njih svakako se tiče i njege djetešca, pa roditelji često, pa i s pravom, čekaju tek dolazak babice, kako bi prvi puta okupali svoju bebu. Evo čega biste se, po savjetu pedijatra dr. Oskara Lučeva, trebali pridržavati.

Prvo i osnovno pravilo je: prilikom pranja dojenčeta i malog djeteta treba izbjegavati kupanje u kadici jer pri kupanju gotovo uvijek dolazi do nevoljnoga gubitka manjih pa i nevidljivih količina stolice i mokraće. To zapravo znači da dijete polijevamo vodom u kojoj su možda uzročnici kakve bakterijske infekcije.

 

To nije sve

Roditelji pribjegavaju još jednoj greški - upotrebi većih količina sapuna, što uklanja i svu prirodnu zaštitu koju koža ima. Stoga je preporučljivo pranje dojenčadi sa što manje sapuna ili šampona te u tekućoj vodi.

 

Njega djevojčica

Spolovilo djevojčice uvijek se nježno pere ili briše od naprijed prema natrag kako se bakterije iz završnog dijela probavnog crijeva ne bi unijele u mokraćni trakt i izazvale infekciju.

Kreme treba stavljati samo izvana, nikako u spolovilo, te valja upotrebljavati neutralnu kremu koja se može isprati samo mlakom vodom, bez sredstva za pranje.

Foto: iStock

 

Njega dječaka

Muško spolovilo također se može namazati kada mažemo cijelu regiju, od spolovila pa do završetka probavne cijevi. Nakon kupanja ili u kadici može se nježno pokušati prevući kožica preko glavića i nježno očistiti naslage ispod kože. Potom treba ponovno prevući kožicu.

Ako prevlačenje kožice ne ide s lakoćom, bolje je odustati i ne činiti to nasilu.

Dok je beba u pelenama, sve je to fiziološki. Ako postoji jako suženje kožice i ne može se prevući preko glavice spolovila, zahvat se preporučuje kada dijete prestane nositi pelene.

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Možda će vas zanimati i ovo