Kako biste izbjegli infekcije, nemojte bebu kupati u kadici s vodom!
 Foto: iStock
Pitali smo...

Pedijatar savjetuje: kako se njeguje žensko i muško spolovilo

Evo čega biste se, po savjetu dr. Oskara Lučeva, trebali pridržavati kako biste izbjegli infekcije i isušivanje nježne bebine kože.

To divno malo stvorenje napokon je ušlo u vaš život, a onda, uz svu sreću, dragost i ljubav kojom ste u isto vrijeme preplavljeni, pojavi se i strah od nepoznatog. Jedan od njih svakako se tiče i njege djetešca, pa roditelji često, pa i s pravom, čekaju tek dolazak babice, kako bi prvi puta okupali svoju bebu. Evo čega biste se, po savjetu pedijatra dr. Oskara Lučeva, trebali pridržavati.

Prvo i osnovno pravilo je: prilikom pranja dojenčeta i malog djeteta treba izbjegavati kupanje u kadici jer pri kupanju gotovo uvijek dolazi do nevoljnoga gubitka manjih pa i nevidljivih količina stolice i mokraće. To zapravo znači da dijete polijevamo vodom u kojoj su možda uzročnici kakve bakterijske infekcije.

To nije sve

Roditelji pribjegavaju još jednoj greški - upotrebi većih količina sapuna, što uklanja i svu prirodnu zaštitu koju koža ima. Stoga je preporučljivo pranje dojenčadi sa što manje sapuna ili šampona te u tekućoj vodi.

Njega djevojčica

Spolovilo djevojčice uvijek se nježno pere ili briše od naprijed prema natrag kako se bakterije iz završnog dijela probavnog crijeva ne bi unijele u mokraćni trakt i izazvale infekciju.

Kreme treba stavljati samo izvana, nikako u spolovilo, te valja upotrebljavati neutralnu kremu koja se može isprati samo mlakom vodom, bez sredstva za pranje.

Foto: iStock
Nakon kupanja, bebu treba namazati kremom, no ne treba zaboraviti ni na spolovilo.

Njega dječaka

Muško spolovilo također se može namazati kada mažemo cijelu regiju, od spolovila pa do završetka probavne cijevi. Nakon kupanja ili u kadici može se nježno pokušati prevući kožica preko glavića i nježno očistiti naslage ispod kože. Potom treba ponovno prevući kožicu.

Ako prevlačenje kožice ne ide s lakoćom, bolje je odustati i ne činiti to nasilu.

Dok je beba u pelenama, sve je to fiziološki. Ako postoji jako suženje kožice i ne može se prevući preko glavice spolovila, zahvat se preporučuje kada dijete prestane nositi pelene.

Linker
14. travanj 2024 15:15