Od simptoma treba svakako spomenuti neplodnost, veću učestalost spontanih pobačaja, zdjeličnu bol, simptome infekcije genitalnog trakta kao što su svrbež, peckanje, iscjedak.
 Foto: Istock
Pripazite na simptome

Peče, svrbi i boli? A da se testirate na jednu od najčešćih spolnih infekcija

Ureaplazma je povezana s nizom medicinskih problema, uključujući bakterijske vaginoze i komplikacije u trudnoći.

Ureaplazma je skupina malenih bakterija koje nastanjuju respiratorni i urogenitalni (urinarni i reproduktivni) trakt. One pripadaju skupini bakterijskih stanica koje se zovu mikoplazma. To su najmanji slobodni živi organizmi na svijetu i toliko su maleni da se ne mogu vidjeti ni kroz mikroskop.

Ureaplazma je normalan dio ljudskog mikrobioma. Mikrobiomi su trilijuni sitnih stanica koje žive u ljudskom tijelu i na njima. Ovi sićušni organizmi pomažu vam u probavljanju hrane, borbi protiv infekcija i održavanju reproduktivnog zdravlja. Ponekad, međutim, obično bezopasne bakterije napadaju zdravo tkivo i repliciraju. To stvara koloniju bakterija koje mogu dovesti do infekcije.

Ureaplazma je povezana s nizom medicinskih problema, uključujući bakterijske vaginoze i komplikacije u trudnoći.

Ureaplazma se obično prenosi seksualnim kontaktom. Vrlo je čest kod spolno aktivnih odraslih osoba. Ureaplazma se također može prenijeti s majke na dijete, a infekcija obično odlazi u roku od nekoliko mjeseci. To je rijetko kod djece i spolno neaktivnih odraslih osoba. Osobe s oslabljenim imunološkim sustavom imaju najveći rizik od infekcije ureaplazme. To uključuje osobe koje su HIV pozitivne i osobe koje su imale transplantaciju organa.

Koji su simptomi?

Većina ljudi s infekcijom ureaplazma ne doživljava nikakve simptome, a ona je mogući uzrok upale mokraćne cijevi (uretritis).

I muškarci i žene mogu doživjeti sljedeće simptome uretritisa:

  • bol tijekom mokrenja
  • osjećaj peckanja
  • poveći iscjedak

Ureaplazma je također mogući uzrok bakterijske vaginoze.

Simptomi mogu uključivati:

  • vodeni vaginalni iscjedak
  • neugodni vaginalni miris

Ureaplazma također može povećati rizik za druge bolesti, uključujući:

  • bubrežne kamence
  • prijevremeni porod
  • bolesti dišnog sustava u novorođenčadi

Utječe li ureaplazma na plodnost?

Liječnici su proučavali prisustvo ureaplazme kod neplodnih parovima tijekom sedamdesetih i osamdesetih godina, no rezultati nisu donijeli konačan odgovor. Malo je istraživanja od tada i napravljeno.

Osim urogenitalnih bolesti koje uzrokuju, među kojima su česte tzv. nespecifične upale mokraćne cijevi u muškaraca, te upale vrata maternice i upalne bolesti male zdjelice u žena, sve je evidentnija njihova povezanost s nastankom neplodnosti, patoloških trudnoća, prijevremenih porođaja i pobačaja, u žena i muškaraca koji imaju problema s neplodnošću, ali može uzrokovati infekcije genitalnog trakta u oba spola.*

Kako se to dijagnosticira?

Većina liječnika obično ne testira za ureaplazmu. Ako imate simptome i svi drugi problemi su isključeni, liječnici mogu uzeti uzorak za slanje u laboratorij.

Dijagnoza se postavlja na osnovu izolacije uzročnika iz brisa vrata maternice, rodnice i/ili uretre u odgovarajućim kulturama ili detekcijom antitijela (serološka dijagnostika). Manje osjetljiva metoda kultivacije pomoću specijalnih podloga traje 1-2 tjedna, dok molekularna dijagnostika (PCR) koja se odlikuje većom osjetljivošću i brzinom, daje rezultate već za 2-4 dana.

Antibioticima se trebaju liječiti oba partnera. Za seksualno aktivnu osobu ne postoji apsolutno siguran način kako da izbjegne ovu vrstu spolno prenosive bolesti. Sve što narušava pH vagine i bakterijsku ravnotežu vagine može dovesti do infekcije.*


*

Linker
18. travanj 2024 14:06