Dominantni simptom narkolepsije je pretjerana dnevna pospanost, čak i nakon adekvatno prospavane noći.
 Foto: iStock
Pet simptoma

Patite li od narkolepsije - kroničnog poremećaja spavanja?

Oboljeli od narkolepsije često imaju isprekidan noćni san i abnormalan ritam spavanja tijekom dana, što se nerijetko pogrešno tumači kao insomnija.

Narkolepsiju nije lako prepoznati i može proći mnogo godina prije nego što se dobije ispravna dijagnoza. Stoga je vrlo važno prepoznati simptome. Nije uzrokovana mentalnim poremećajem ili psihihološkim problemima. Najvjerojatnije je uzrokovana određenim genetskim mutacijama i abnormalnostima koje utječu na specifične biološke čimbenike u mozgu, u kombinaciji s utjecajima iz okoline za vrijeme razvoja, poput virusnih infekcija.

Donosimo pet glavnih simptoma

1. Nekontrolirana potreba za spavanjem u neprimjereno vrijeme

Ovo se naziva prekomjerna dnevna pospanost. Drugim riječima, cijelo vrijeme ste umorni, te vam je teško ostati budnim i fokusiranim tijekom dana i nerijetko vam se dogodi da 'zakunjate'. Čak i nakon adekvatno prospavane noći. Svi koji imaju narkolepsiju, ovo stanje opisuju na drugi način. Neki kažu da su pretjerano razdražljivi, ne mogu se koncentrirati, često imaju promjene raspoloženja i memorija im je oslabila.

2. Nagla mišićna slabost potaknuta jakim emocijama (smijeh, ljutnja, uzbuđenje)

Ovo stanje naziva se katapleksija. Napadaji mogu utjecati na cijelo tijelo, te mogu izazvati niz fizičkih poteškoća, od otežanog govora do slabosti većine mišića. Varira od blage slabosti do potpunog kolapsa. Najčešće traju od nekoliko sekundi, ali mogu i duže, a mogu biti potaknute naglim emocionalnim reakcijama kao što su smijeh, ljutnja, iznenađenje ili strah. Oni koji pate od narkolepsije ne moraju imati katapleksiju, ali ona može biti znak narkolepsije.

3. Loša kvaliteta sna

Probuditi se s tijekom noći, s vremena na vrijeme je sasvim normalno. No ako imate poremećaj spavanja, to znači da zaspete brzo, ali se redovito tijekom noći budite.

4. Paraliza spavanja

Javlja se na početku ili na kraju spavanja. Osim što se osoba ne možete pomaknuti, pričati, ponekad ne možete ni duboko udahnuti. Ovo možete biti zastrašujuće i uznemirujuće iskustvo.

5. Žive i često zastrašujuće halucinacije

Riječ je o hipnagognim halucinacijama. Često se opisuju kao noćne more ili živo, sanjivo iskustvo koje se čini stvarnim. Možda ćete čuti zvukove ili riječi dok tonete u san, ali i neželjene vizije. Ovo se često javlja u kombinaciji s paralizom spavanja.

Da bi vam se dijagnosticirala narkolepsija ne morate imati sve simptome. Isto tako, bilo koji od ovih simptoma ne mora nužno značiti da je riječ o ovoj vrsti poremećaja. Dijagnozu treba napraviti stručnjak koji će provesti temeljitu analizu simptoma i testove.

Linker
19. travanj 2024 15:21