Spriječite na vrijeme

Paradentoza - prepoznajte znakove upozorenja

Bakterijska infekcija koja oštećuje zubno meso, kost i ostale noseće strukture zubi naziva se paradentoza. Jedan je od najtežih oblika bolesti desni koji može dovesti do gubitka zuba.

 

Paradent se sastoji od zubnog mesa (gingive), kosti i vlakna koji vežu zub za kost.

Gingivitis je prvi stadij upale zubnog mesa, a ako se gingivitis ne liječi, upalni proces može se proširiti i zahvatiti dublje strukture. Tada dolazi do drugog stadija, paradentoze, odnosno kronične infekcije koja zahvaća zubno meso te kost koja podupire zube, a što na kraju može dovesti i do potpunog gubitka zuba.

Glavni uzrok paradentoze su bakterije plaka koje se stvaraju ispod i iznad područja gdje se desni sastaju sa zubom. Toksini i otrovi koje proizvode bakterije uzrokuju infekciju koja razara vezivno tkivo i oštećuje kosti.

 

Odraz više faktora

Širenje infekcije dovodi do odvajanje zubi od zubnog mesa i na kraju može dovesti do ispadanja zuba.

Bolest je najčešće odraz:

  • loše higijene,
  • genetske predispozicije,
  • lošeg imuniteta,
  • konzumacije lijekova
  • ili posljedica loših navika poput pušenja cigareta.

Za razliku od gingivitisa koji se može izliječiti, paradentoza je nepovratna i često ima dugotrajne i ozbiljne posljedice na izgled i osjećaj zuba i desni.

 

Na što paziti

Ako primijetite da za vrijeme četkanja zuba ili čišćenja zubnim koncem pljujete krv, to bi mogao biti uzrok paradentoze. Osim toga, znakovi upozorenja su i loš zadah, crvene, natečene i bolne desni, pomičnost zuba, formiranje paradentnih džepova i povlačenje zubnog mesa. Statistika pokazuje da 30 do 40 posto ljudi boluje od paradentoze, a ova bolest je i jedan od najčešćih razloga gubitka zubi kod odraslih ljudi.

 

Kako spriječiti nastanak paradentalnih bolesti?

Redovitim i pravilnim održavanjem oralne higijene može se smanjiti rizik od nastanka paradentoze. To uključuje četkanje zuba najmanje dva puta na dan, čišćenje zubnim koncem i ispiranje usta antiseptičkom tekućinom. Redovite stomatološke kontrole svakih šest mjeseci, poliranje zubiju i redovito profesionalno ultrazvučno čišćenje mekih i tvrdih zubnih navlaka nužne su kako bi se smanjila mogućnost nastanka upala. Osobe koje boluju od šećerne bolesti, posebnu pozornost trebale bi voditi o higijeni usne šupljine.

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Možda će vas zanimati i ovo