Zdravlje zuba očito utječe na naše cjelokupno zdravlje
 Foto: iStock
Nova studija

Paradentoza ima veze s rakom dojke

Istraživači još trebaju istražiti povezanost i moguća rješenja, ali higijena usne šupljine i redoviti pregledi stomatologa mogu biti ključni za zdrav i bolji život žena u post menopauzi.

Žene u post menopauzi s paradentozom imaju veće šanse da razviju rak dojke, potvrdila je nedavna studija.

Naime, paradentoza se razvija iz jednostavne upale desni do toga da se ozbiljno ošteti tkivo i kosti zuba. Faktori rizika za razvoj paradentoze su genetska predispozicija, pušenje te hormonalne promjene kod djevojka i žena. Osobe koje imaju slabiji imunitet uslijed korištenja lijekova koji ograničavaju protok sline usnu šupljinu mogu učiniti ranjivijom i podložnom infekcijama. Redovito četkanje zuba, čišćenje zubnim koncem te redoviti posjeti stomatologu mogu pomoći da se razvoj paradentoze spriječi. Zaključci su to studije znanstvenika na čelu s Jo L. Freudenheim sa Sveučilišta Buffalo iz New Yorka kojoj je cilj bio utvrditi povezanosti paradentoze i razvoja raka dojke.

Naime, tim istraživača pratio je 73.737 žena koje su u post menopauzi. Niti jedna žena nije imala prethodno dijagnosticiran rak dojke, no njih 26,1% imalo je paradentozu. Pokazalo se da paradentoza povećava rizik od raka dojke za 14%. Nakon nekoliko godina (između 6 i 7 godina) od početka istraživanja 2.124 žene imale su dijagnosticiran rak dojke. One žene koje su prestale s pušenjem u periodu od prije 20 godine, imale su 36% veći rizik za dobivanje raka dojke.

Istraživači su otkrili kako su bakterije u ustima onih žena koje su prestale s pušenjem i onih koje još uvijek puše različite. Istraživači još trebaju istražiti povezanost i moguća rješenja, ali higijena usne šupljine i redoviti pregledi mogu biti ključni za zdrav i bolji život žena u post menopauzi.

Linker
16. travanj 2024 18:18