Od mogućih vrsta raka uzrokovanih HPV-om, najčešći je rak vrata maternice, od kojeg u Hrvatskoj godišnje oboli oko 350 žena.
 Foto: iStock
Jednako je opasna za žene kao i za muškarce

Ovom bolešću zarazit će se gotovo svi spolno aktivni ljudi nekad u životu

Renomirani stručnjaci iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Bugarske, Rumunjske, Makedonije te BiH radit će na poboljšanju kvalitete i ishoda liječenja bolesti uzrokovanih HPV-om, iz tog razloga osnovano je južnoeuropsko društvo za infekcije uzrokovane HPV-om.

Humani papiloma virus (HPV) jedna je od najčešćih spolno prenosivih infekcija kojom se u nekom trenutku svog života zaraze gotovo svi spolno aktivni muškarci i žene, njih 75 do 80 posto, a čak tri od četiri nove infekcije dogode se mladim osobama do 24. godine. Riječ o javnozdravstvenom problemu koji, ako se ne liječi, može dovesti do pojave genitalnih bradavica ili čak šest vrsta karcinoma koje je danas moguće pravovremeno spriječiti.

Ovaj rastući javnozdravstveni problem prepoznali su vrhunski stručnjaci iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Bugarske, Rumunjske, Makedonije te Bosne i Hercegovine koji su se sastali u Opatiji povodom osnivanja Južnoeuropskog društva za infekcije uzrokovane HPV-om (South-East Europe HPV Forum - SEEHPVF).

Riječ je o prvom takvom društvu na ovom području čiji je cilj evaluacija i poboljšanje organizacije postojećeg stanja praćenja, probira, prevencije, cijepljenja te liječenja infekcija uzrokovanih HPV-om.

Poboljšanje kvalitete i ishoda liječenje

Očekuje se da će aktivnosti društva u ovakvom snažnom znanstvenom sastavu, kroz izmjenu iskustva iz svakodnevne prakse, značajno doprinijeti poboljšanju kvalitete i ishoda liječenja svih oboljelih, a ujedno i jačanju strategija za sprječavanje svih bolesti uzrokovanih HPV-om.

"Jedina potpuna zaštita od HPV infekcija bila bi, zapravo, apstinencija. Prezervativi mogu smanjiti rizik od infekcije, no ne pružaju potpunu zaštitu", istaknuo je doc.dr.sc. Joško Zekan, jedan od osnivatelja Društva, te dodao kako je visoku učinkovitost u prevenciji infekcija HPV-om pokazalo cjepivo protiv HPV-a, što su potvrdile brojne provedene kliničke studije.

Danas se HPV dovodi u korelaciju sa čak 6 vrsta raka te je jednako opasan i za žene i za muškarce. Od mogućih vrsta raka uzrokovanih HPV-om, najčešći je rak vrata maternice, od kojeg u Hrvatskoj godišnje oboli oko 350 žena – gotovo jedna dnevno. Kao jedna od mjera prevencije, u Hrvatskoj se provodi nacionalni program za rano otkrivanje raka vrata maternice, a uz organizirani probir, cijepljenje protiv HPV-a predstavlja drugu ključnu strategiju u prevenciji raka vrata maternice, ali i drugih vrsta raka koje uzrokuje HPV – rak stidnice, rak rodnice, rak anusa, orofaringealni rak te genitalne bradavice. Ipak, stopa odaziva iznimno je niska, osobito ako uzmemo u obzir da je cijepljenje besplatno za učenike i učenice osmih razreda, a dostupno je cjepivo najnovije generacije koje štiti od čak devet opasnih sojeva HPV-a.

Južnoeuropsko društvo za infekcije uzrokovane HPV-om osnovano je uz podršku Hrvatskog društva za kolposkopiju i bolesti vrata maternice Hrvatskog liječničkog zbora, a sastavljeno je od ginekoloških onkologa, epidemiologa te mikrobiologa. U planu je povećati te okupiti još veći broj stručnjaka raznih specijalnosti koji svojim znanjem i iskustvom mogu značajno doprinijeti borbi protiv HPV infekcija.

Linker
20. travanj 2024 13:24