Getty Images
pazite li na njihov unos

Ovo su ključni nutrijenti koji su tijelu potrebni tijekom trudnoće, ali i dojenja

Ako tek planirate trudnoću, dodaci prehrani s kvalitetnom količinom omega-3 kiselina pomažu pripremiti tijelo na trudnoću

Trudnoća - to divno doba! Odbrojavate dane, tjedne i mjesece, pazite na svaku sitnicu, odjednom kuhate sve ono što vas je majka tjerala jesti (zeleno, zdravo, povrće, voće, riba) i nevjerojatno je lako - jer znate da to činite za maleno srce koje raste ispod vašega.


Unos folne kiseline

Tako je to priroda i uredila: tijekom trudnoće i dojenja majka osigurava potrebne hranjive tvari djetetu. Ako tek planirate trudnoću, dodaci prehrani s kvalitetnom količinom omega-3 kiselina, kao što je Almagea® PRENATAL OMEGA3+, pomažu pripremiti tijelo na trudnoću. Ako već očekujete prinovu, čestitamo! Vama u sljedećim mjesecima Almagea® PRENATAL OMEGA3+ pomaže zadovoljiti povećane potrebe za pojedinim esencijalnim nutrijentima: DHA, folatom, željezom, vitaminom B12, vitaminom B6, vitaminom D, vitaminom E, magnezijem, jodom.

Istraživanja ukazuju da unos folne kiseline i aktivnog oblika folata (5-MTHF) prije i tijekom rane faze trudnoće može smanjiti rizik od oštećenja neuralne cijevi kod fetusa u razvoju. Zbog bitne uloge u dijeljenju stanica i formiranju određenih struktura fetusa savjetuje se da sve žene reproduktivne dobi kao dodatak hrani bogatoj folatima, koriste dodatke prehrani koji sadrže 400 mikrograma folne kiseline svaki dan, a poželjno je da polovica ukupne količine bude u aktivnom obliku 5-MTHF. DHA (dokozaheksaenska kiselina) pripada skupini omega-3 masnih kiselina te je dominantna gradivna struktura mozga i mrežnice oka pa se smatra da unos DHA u trudnica i dojilja doprinosi normalnom razvoju mozga i oka fetusa i dojene dojenčadi.

DHA je u prvim ključnim godinama života uvjetno esencijalna: ljudsko tijelo je ne može sintetizirati u dovoljnoj količini što upućuje na nužnost njezinog dodatnog unosa. Trudnice i dojilje postižu blagotvorni učinak uz dnevni unos 200 mg DHA. Preporučeni ukupni dnevni prehrambeni unos omega-3 masnih kiselina iznosi 250 mg.


Razdoblje dojenja

Almagea® PRENATAL OMEGA3+ sadrži i 10 µg (400 IJ) vitamina D, što je u skladu sa smjernicama i preporukama nastalim na temelju brojnih spoznaja o važnosti prevencije nedostatka vitamina D u trudnica. Adekvatna koncentracija vitamina D u krvi majke odražava se i na status vitamina D u novorođenčeta te posjeduje povoljne učinke na koštano zdravlje i imunosni sustav majke i djeteta.

Ako ste već rodile i uživate u svojoj bebi, nemojte zaboraviti na svoje zdravlje - što priznajmo, svi činimo nakon rođenja djeteta. Pojačan stres i napor za tijelo traži od vas dodatan trud: zdraviju prehranu, više odmora, više omega-3 kiselina. Zato se preporučuje uzimati Almagea® PRENATAL OMEGA3+ dodatak prehrani i tijekom cijelog razdoblja dojenja. Prehrana žene u razdoblju laktacije neobično je važna za pravilnu produkciju i kvalitetu mlijeka.

Smatra se da je ženama u razdoblju laktacije potrebno dodatnih 500 kcal dnevno. Istovremeno rastu potrebe za večinom vitamina i minerala, a unos blagotvornih nutrijenata poput omega-3 masnih kiselina iznimno je važan kako bi se osigurala adekvatna koncentracija tih dragocjenih masti u majčinom mlijeku. Preporučuje se dnevni unos od najmanje 250 mg, a poželjno 300 mg omega-3 (DHA + EPA), a pritom udio DHA treba iznositi 200 mg kako bi se postigao blagotvorni učinak odnosno doprinijelo normalnom razvoju dvaju ključnih organa: mozga i oka u dojene dojenčadi.

Almagea® ovog mjeseca ima i posebnu akciju: kupnjom dva pakiranja Almagea® PRENATAL OMEGA3+ dodatka prehrani dobivate i ručno heklanu vezicu za dudu Woody.

A usput možete i pročitati „Njezin dnevnik u 30-ima…“, duhovit dnevnik jedne mame i njene trudnoće.

Linker
20. travanj 2024 07:53