Drugi imaju drugačije okolnosti, predispozicije, iskustva i potencijal od vas.
 Foto: iStock
Snaga samomotivacije

Ovo je vaša utrka: zašto nije dobro uspoređivati se s drugima

Osobe koje se same motiviraju uspješno dovršavaju ono što su naumile, bez obzira na teške okolnosti i na to imaju li ohrabrenje i podršku sa strane.

Piše: Iva Belé, mr. oec., certificirani trener Canfield metodologije i trener Načela uspjeha • www.ivabele.comOva e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Jeste li ikada prisustvovali nekom motivacijskom govoru? Jeste! Vjerujem da ste se osjećali odlično, ohrabreno i sretno. Taj dan i možda još tri iduća. A što je bilo nakon toga? Je li vas motivacijski govor držao fokusiranima na vaše ciljeve i mjesec dana nakon što ste ga poslušali? Vjerojatno nije. Polaznici mojih treninga često naglašavaju da im je važno trenirati samomotivaciju i da na tom ispitu najčešće padaju.

Samomotivacija je sposobnost da učinimo ono što treba učiniti bez pomoći i utjecaja drugih.

Osobe koje se same motiviraju uspješno dovršavaju ono što su naumile, bez obzira na teške okolnosti i na to imaju li ohrabrenje i podršku sa strane. Sami sebi smo jedini trener koji je spreman 24 sata dnevno provesti s nama i o kojem ovisi hoćemo li biti uspješni ili ne. Zamislite koliki se potencijal stvara kada tog trenera, samog sebe, usmjerimo da radi za nas. Na koje se načine možemo samomotivirati?

JASNO DEFINIRAJTE ŠTO ŽELITE POSTIĆI I ZAŠTO

Imate li već definiranu svoju životnu svrhu? Jasan cilj koji želite ostvariti i u kojem roku? Ne znate koji su to ciljevi? Često nemamo elana za obavljanje planiranih aktivnosti jer ne znamo njihovu stvarnu svrhu.
Stoga se najprije upitajte zašto nešto radite? Koja je krajnja svrha te aktivnosti? Ako je ta svrha za vas dovoljno jaka, držat će vas motiviranima. Ako nije dovoljno jaka, vežite je za neku višu svrhu, nešto što će koristiti i drugima. Primjerice, želite završiti fakultet, no više nemate volje. Zamislite kakav ćete utjecaj na svijet imati kada budete primijenili svoje znanje. Razmislite koliko će to značiti vašim roditeljima i prijateljima. Ako vam je cilj postići bolje zdravstveno stanje, sigurno ćete biti motiviraniji pomislite li da ste zdravi puno korisniji svojoj djeci i partneru. Neka svrha bude iskrena i vrijedna vaše ustrajnosti i nastojte je držati u svojim mislima.

TRČITE U SVOM TEMPU

Ne uspoređujte se s drugima. Ako se stalno osvrćete kako biste vidjeli gdje su drugi i jesu li brži od vas, gubite puno vlastite energije i fokusa. Gledajte naprijed i ne zamarajte se drugima. Pratite svoj napredak. Drugi imaju drugačije okolnosti, predispozicije, iskustva i potencijal od vas. Ovo je vaša utrka i vi ćete u njoj dati sve od sebe ma što da se oko vas događa.

Ruski baletan Mihail Barišnjikov rekao je: "Ne trudim se plesati bolje od ostalih. Samo pokušavam plesati bolje od samog sebe".

PRATITE KAKO OSTVARENJE NAPREDUJE

Kako ćete znati idete li prema tome što želite ako to ne možete izmjeriti? Razlomite svoj krajnji cilj u manje aktivnosti koje trebate provesti svaki dan. Zapitajte se koje aktivnosti želim danas ostvariti? Kako mogu biti uspješnija/uspješniji nego jučer? Što mi dobro ide i s čim ću nastaviti? Svaki dan bilježite jeste li proveli zadanu aktivnost i zahvalite sami sebi. Na kraju tjedna osvrnite se na proteklih sedam dana i pogledajte koliko ste toga već napravili. Imate dokaze pred sobom. Budite zadovoljni sobom za sav trud koji ulažete.

SLAVITE SVOJE USPJEHE SVAKI DAN

Često propustimo proslaviti svoje male uspjehe jer se oni "podrazumijevaju". No, jako je važno da se redovito nagradimo za pojedinu odrađenu etapu prema svom cilju. To može biti bilo što što nas veseli - kratka šetnja, dobra glazba koju volimo, kava s prijateljem i sve ostalo čime ćete sami sebi čestitati i uspjeh zapečatiti ugodnim trenutkom. Na kraju svakog dana prisjetite se svega što ste uspješno napravili i dopustite da vas preplavi osjećaj zahvalnosti.

Američki pisac i motivator Zig Ziglar rekao je: "Ljudi često govore da motivacija ne traje dugo. Zapravo, ni kupanje ne traje - zato ga preporučujemo svaki dan".

Samomotivacija je svakodnevni trening i tako je treba shvatiti. Dobra vijest glasi: kada jednom savladamo vještinu samomotivacije i postanemo zadovoljni svojim rezultatima, lako je primjenjujemo na sva područja i sve projekte. To je univerzalna vještina u kojoj nas nikakve okolnosti neće omesti da ostvarimo ono što želimo. Kako bismo nastavili ići naprijed zajedno, slobodno mi javite teme koje vas zanimaju kako bih ih obradila u ovoj kolumni.

'MORAM' PRETVORITE U 'ŽELIM'

Mnogo sam puta čula ljude kako izgovaraju “moram smršavjeti, moram završiti magisterij, moram naći novi posao”. Riječ “moram” u našem mozgu stvara automatski otpor i dojam da nas netko drugi prisiljava na to što trebamo napraviti. Prisjetite se da vi ništa ne morate, vi to želite. Kad mozgu dajemo informaciju da nešto želi, onda preuzimamo odgovornost u svoje ruke i postajemo angažirani oko dosezanja cilja. A ako nešto želimo, to možemo i ostvariti. U želju su ugrađeni pozitivna emocija i entuzijazam, koji je gorivo motivacije.

Linker
04. travanj 2024 22:44