Problem ovisnosti o internetu, video-igricama i društvenim mrežama u porastu je u većini zapadnih zemalja.
 Foto: Istock
Neželjeni efekti

Ovisnost o video-igricama i službeno je bolest - kako prepoznati simptome

Anksioznost, povlačenje u sebe i antisocijalno ponašanje simptomi su koji mogu ukazivati na ovisnost.

Ovisnost o video-igricama i službeno je klasificirana kao mentalni poremećaj te će se naći u ovogodišnjem jedanaestom izdanju priručnika Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Međunarodna klasifikacija bolesti.

- Iako većina ljudi koji igraju video-igre ne pati od poremećaja, ipak, u određenim okolnostima, pretjerana upotreba može uistinu dovesti do neželjenih efekata - kaže dr. Vladimir Poznyak, član WHO-a.

Simptomi

Anksioznost, povlačenje u sebe i antisocijalno ponašanje simptomi su koji mogu ukazivati na ovisnost o video-igricama. Problem ovisnosti o internetu, video-igricama i društvenim mrežama u porastu je u većini zapadnih zemalja.

U Hrvatskoj je u Psihijatrijskoj bolnici Sveti Ivan u Zagrebu otvorena i dnevna bolnica za liječenje ovisnosti o internetu i video-igricama. Terapije su cjelodnevne kroz rad u grupama i s timom liječnika, a cilj je da se ovisnik što prije vrati u društvo.

Povlačenje u sebe, manje druženja s vremenom može dovesti i do anksioznosti, depresije i socijalne fobije. Istraživanja su pokazala da čak 92% djece starosti od 2 do 17 godina igra video-igrice na računalu ili igraćoj konzoli. Među djecom igranje video-igrica dominira nad svim drugim aspektima života

Linker
14. travanj 2024 20:11