zdravlje

Ovih 11 simptoma ukazuju na gastritis, a test sa žlicom pokazat će je li bolest već uznapredovala

Nekada je nužno uzimati lijekove koji smanjuju želučanu kiselinu kako bi se omogućio oporavak oštećene sluznice.

 

Kad bismo rekli da polovica odraslih osoba na svijetu ima gastritis, ne bismo mnogo pogriješili. Ta bolest nije tako jednostavna kao što se čini mnogima (naravno, onima koji je nemaju) i zahtijeva poseban tretman. U velikom broju slučajeva uzročnik gastritisa je Helicobacter pylori, bakterija koja se može nalaziti na želučanoj sluznici. Kako biste prepoznali gastritis na vrijeme, obratite pozornost na signale koje vam tijelo šalje.


Vodeći simptomi su:

 1. nadimanje u trbuhu i podrigivanje
 2. bolovi u gornjem dijelu abdomena
 3. osjećaj pečenja i žarenja u želucu koji se penje prema ustima
 4. mučnina i povraćanje (nekada u povraćenom sadržaju može biti krvi)
 5. neobjašnjiv gubitak težine
 6. gubitak apetita
 7. brzo zasićenje tijekom jela
 8. klonulost i omaglice
 9. ubrzani rad srca; kratak dah
 10. prekomjerno znojenje
 11. crna stolica

Srećom, možete si pomoći, već i načinom prehrane. Jedite manje obroke, češće u danu, jer razmak između dva obroka ne smije biti predug. Izbacite potpuno ljutu hranu, gazirana pića, alkoholna pića i prestanite pušiti, ako još niste. Ne jedite prženo niti dimljeno meso i ribu, zamijenite ih kuhanima ili pirjanima. Dobro je da hrana bude topla, ali ne vruća, da bude mekana ili kašasta, kako ne bi iritirala želudac.

Ako neke od spomenutih simptoma imate tek povremeno, to ne znači da ne trebate poći liječniku. Liječnik će vas uputiti na gastroskopiju (tj. ezofagogastroduodenoskopiju), snimanje jednjaka, želuca i početnog dijela tankog crijeva pomoću sonde, što je najprecizniji način pregledavanja i dijagnosticiranja stanja u tom dijelu probavnog trakta. Naravno, liječnik može preporučiti i druge procedure.

 

Nekada je nužno uzimati lijekove koji smanjuju želučanu kiselinu kako bi se omogućio oporavak oštećene sluznice. Ako je gastritis uzrokovan bakterijom H. pylori, propisuje se kura antibioticima.


Kućni test

Kod oboljelih od gastritisa često se na jeziku formira svijetlosivi ili tamnosivi sloj, ovisno o težini bolesti. To možete i sami provjeriti pomoću žlice. Čajnom žličicom prijeđite preko jezika kako biste sastrugali sloj pa pogledajte njegovu boju. Tamnija boja se najčešće pokazuje kad je bolest već uznapredovala.

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo