Dobre navike su odlična preventiva
 Getty Images/iStockphoto
Dokazano

Zdrave navike odgađaju ili sprečavaju pojavu raka - kod žena 10, a kod muškaraca 7 godina

I gubitak prekomjernih kilograma dosta smanjuje rizik od pojave raka te štiti i od drugih kroničnih bolesti

Više od sto tisuća osoba sudjelovalo je u američkom istraživanju koje je dokazalo da zdrave životne navike znatno utječu na duljinu života te odgađaju ili sprečavaju obolijevanje od raka, bolesti srca i dijabetesa tipa 2, objavljeno je u časopisu British Medical Journal.

Tjelesna aktivnost i zdrava prehrana

Redovita tjelovježba, zdrava prehrana, održavanje preporučene tjelesne mase te izbjegavanje pušenja i prekomjerne konzumacije alkohola dobre su navike koje su se pokazale kao odlična preventivna mjera. U istraživanju su žene s najzdravijim navikama "dobivale" deset godina života bez kroničnih bolesti, a muškarci sedam godina (žene imaju dulji očekivani životni vijek).

Pozitivne promjene životnih navika mogle bi, ističe se, spriječiti 40 posto slučajeva raka.

Poznato je i da debljina nosi i povećan rizik od razvoja raka, a znanstvenici sa sveučilišta Kolumbija analizirajući podatke 831 tisuće ispitanika iz 15 ranijih studija zaključili su da je veza naročito uočena u muškaraca srednje i starije dobi kojima debljina pospješuje nastanak agresivnijeg raka prostate.

Muškarci i veliki opseg struka

Još je to izraženije u muškaraca koji pate od trbušne debljine, odnosno kod onih kojima opseg struka premašuje 100 centimetara. Rak prostate među najraširenijim je vrstama raka, a kao i kod drugih oblika njegovo kasnije otkrivanje umanjuje šanse za izlječenje. S druge strane, gubitak prekomjernih kilograma dosta smanjuje rizik od pojave raka te štiti i od drugih kroničnih bolesti kao što je dijabetes.

Ranije studije debljinu su povezale s čak 20 vrsta raka, među njima najčešće s rakom debelog crijeva i gušterače kod muškaraca te rakom dojke i maternice kod žena.

Znanstvenici su čak izračunali da se, primjerice, svakim povećanjem opsega trbuha za 2,5 centimetra povećava rizik od raka debelog crijeva za pet posto.

Linker
19. travanj 2024 09:58