Dokazano

Ove navike sprečavaju ili odgađaju pojavu raka - kod žena 10, a kod muškaraca 7 godina!

I gubitak prekomjernih kilograma dosta smanjuje rizik od pojave raka te štiti i od drugih kroničnih bolesti

Više od sto tisuća osoba sudjelovalo je u američkom istraživanju koje je dokazalo da zdrave životne navike znatno utječu na duljinu života te odgađaju ili sprečavaju obolijevanje od raka, bolesti srca i dijabetesa tipa 2, objavljeno je u časopisu British Medical Journal.

Tjelesna aktivnost i zdrava prehrana

Redovita tjelovježba, zdrava prehrana, održavanje preporučene tjelesne mase te izbjegavanje pušenja i prekomjerne konzumacije alkohola dobre su navike koje su se pokazale kao odlična preventivna mjera. U istraživanju su žene s najzdravijim navikama "dobivale" deset godina života bez kroničnih bolesti, a muškarci sedam godina (žene imaju dulji očekivani životni vijek).

Pozitivne promjene životnih navika mogle bi, ističe se, spriječiti 40 posto slučajeva raka.

 

Poznato je i da debljina nosi i povećan rizik od razvoja raka, a znanstvenici sa sveučilišta Kolumbija analizirajući podatke 831 tisuće ispitanika iz 15 ranijih studija zaključili su da je veza naročito uočena u muškaraca srednje i starije dobi kojima debljina pospješuje nastanak agresivnijeg raka prostate.

Muškarci i veliki opseg struka

Još je to izraženije u muškaraca koji pate od trbušne debljine, odnosno kod onih kojima opseg struka premašuje 100 centimetara. Rak prostate među najraširenijim je vrstama raka, a kao i kod drugih oblika njegovo kasnije otkrivanje umanjuje šanse za izlječenje. S druge strane, gubitak prekomjernih kilograma dosta smanjuje rizik od pojave raka te štiti i od drugih kroničnih bolesti kao što je dijabetes.

Ranije studije debljinu su povezale s čak 20 vrsta raka, među njima najčešće s rakom debelog crijeva i gušterače kod muškaraca te rakom dojke i maternice kod žena.

 

Znanstvenici su čak izračunali da se, primjerice, svakim povećanjem opsega trbuha za 2,5 centimetra povećava rizik od raka debelog crijeva za pet posto.

Sve o prehrani protiv raka, jelovnike s receptima i iskustva pacijenata čitajte u Doktoru plus - Kuharica protiv raka. Potražite na kioscima!

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo