Bitne razlike

Ove činjenice o ženskom srcu sigurno niste znali

Kada znanost dokaže da je žensko srce osjetljivije i krhkije od muškog, tada mu doista treba posvetiti posebnu pažnju. Donosimo čak 12 razlika između muškog i ženskog srca.

 

1. LAKŠE JE 60 GRAMA

Žensko srce je manje nego muško. Prosječno žensko srce teško je oko 118 grama, dok je prosječno muško srce oko 60 grama teže.

 

2. ŽILE SU TANJE

Žile su kod žena tanje, a to što su u prosjeku oko 1 milimetar tanje nego žile kod muškaraca otežava svaki zahvat na njima, kao i na srcu.

 

3. VIŠE PALPITACIJA

Žene imaju "labaviju" strukturu zalistaka. Stoga su kod žena češći poremećaji srčanih zalistaka, a češća je i pojava palpitacija.

 

4. OSJETLJIVIJE ŽILE

Žile u ženskom srcu su osjetljivije i podložnije grčenju i stezanju. Privremeno grčenje do kojeg dolazi u sitnim žilama može uzrokovati bol u prsima, koja zapravo potječe od srca i nije ju lako dijagnosticirati.

 

5. SIMPTOMI BOLESTI NISU TAKO UOČLJIVI

Kod žena srčane bolesti nemaju tako očite simptome kao kod muškaraca. Primjerice EKG i testovi pod opterećenjem često daju normalne rezultate. Stoga bi uvijek trebalo uzeti u obzir sumnju liječnika na postojanje problema i eventualno postojanje rizičnih faktora te ne odustati nego provesti i dodatne pretrage u skladu s tim.

 

6. MANJE IZDRŽLJIVO NAKON SRČANOG UDARA

Žensko srce je manje izdržljivo i otporno na pretrpljena oštećenja nakon srčanog udara. U usporedbi s muškarcima, žene imaju viši rizik za smrt nakon srčanog udara.

 

7. POJAVA ATIPIČNIH SIMPTOMA

Oboljelo žensko srce često ima atipične simptome. Dok je bol u prsima izraženija kod muškaraca, kod žena se češće javlja kratak dah i otežano disanje, slabost, umor i nadimanje. Takve razlike mogu otežati postavljanje dijagnoze.

Previše kofeina ostavlja posljedice na vašem srcu jednako kao što to čini nezdrava prehrana ili, primjerice, nedovoljan unos tekućine. [Foto: iStock]


 

8. BRŽE KUCA

Žensko srce kuca brže od muškog. Na primjer, ritam otkucaja srca kod muškaraca u prosjeku je 70-72 otkucaja u minuti, dok je kod žena to 78-82 otkucaja. To izaziva palpitacije i kratak dah te otežano disanje pa bi na te simptome kod žena trebalo obratiti više pažnje.

 

9. OSJETLJIVIJE NA NUSPOJAVE

Žensko srce je osjetljivije od muškog na nuspojave lijekova. Uz to, žensko srce ima i veću sklonost i rizik da razvije poremećaje u ritmu rada nego muško srce.

 

10. SKLONIJE STVARANJU UGRUŠAKA

Žensko srce ima veći rizik za razvoj ugrušaka nego muško. Ta razlika je još izraženija kod žena koje uzimaju kontracepcijske pilule i puše.

 

11. NO, ŽILE SU OTPORNIJE!

Žile u ženskom srcu su otpornije na bolesti srca. U usporedbi s muškarcima postoji razlika od 10 godina u dobi u kojoj se javljaju srčane bolesti. Ipak, ta razlika nestaje nakon menopauze.

 

12. TEŠKO JE POSTAVITI DIJAGNOZU TESTOVIMA

Bolesti koje se razvijaju u ženskom srcu često imaju više posljedica na jednu žilu nego na više njih, a to otežava prepoznavanje bolesti na testovima i pretragama.

 

Kako brinuti o tom nježnom ženskom organu

Baš zato što je osjetljivije, žene bi trebale posebnu pažnju posvetiti zdravlju svoga srca. Ipak je to najvažniji mišić u našem tijelu, zar ne? Pa krenimo redom:

  1. Pazite na prehranu. Pratite smjernice Mediteranske dijete i ne zaboravite na magnezij. Magnezij, koji je tijelu najbolje osigurati iz prirodnih izvora, hrane i vode, pridonosi spremnosti organizma da se bori protiv stresa i tjelesnih napora.
  2. Pazite na dovoljan unos tekućine. Pritom, naravno, mislimo na zdravu tekućinu - vodu te svježe cijeđene voćne i povrtne sokove i domaće juhe.
  3. Ograničite unos kave. Previše kofeina može dovesti do ubrzanog rada srca, pa čak i do srčane aritmije. Također je poznato kako previše kave utječe na nervozu tako što kofein potiče oslobađanje hormona stresa - adrenalina pa osoba osjeća nervozu, nemir, pojačano se znoji, a može je uloviti i drhtavica.
  4. Postanite fizički aktivniji. Tjelovježba je uz pravilnu prehranu osnova prevencije protiv mnogih bolesti.
  5. Riješite se štetnih navika. Alkohol i cigarete nisu nikome donijeli ništa dobro, a pogotovo ako su rutina u životnom stilu. Sigurno znate koje sve zdravstvene komplikacije donose za sobom, pa vam nećemo stvarati presing. Međutim, ako vam je stalo do vašeg srca, a patite od povišenog kolesterola u krvi, gubitka daha, migrene, depresije, ili, pak, imate predispoziciju oboljeti od dijabetesa ili osteoporoze, tada ne treba posebno naglašavati kako trebate čim prije prestati s takvim načinom života.

 

Kako bismo tijelo opskrbili dnevno potrebnom količinom magnezija, idealno je odabrati vodu bogatu magnezijem. Mg Mivela je prirodna mineralna voda koja sadrži 343 mg magnezija u topivom obliku, pa ga organizam lako apsorbira u krvotok te ga može iskoristiti za vitalne životne funkcije ne izazivajući laksativan učinak.

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo