Iako se multipla skleroza ne smatra izravnom nasljednom bolešću, postoje određena nasljedna sklonost za pojavu bolesti.
 Getty Images/iStockphoto
kako je prepoznati

Ova bolest s tisuću lica može uzrokovati trnce, probleme s pamćenjem i vidom, pa čak i paralizu

Do danas nije otkriven točan uzrok multiple skleroze i smatra se da je ta bolest rezultat kombinacije genetskih i okolišnih čimbenika

Multipla skleroza je kronična autoimuna bolest središnjeg živčanog sustava, a naziva se još i bolest s tisuću lica. To je zato što se simptomi ove bolesti manifestiraju drugačije kod svake oboljele osobe - od trnaca u rukama i nogama ili problema s pamćenjem, pa sve do paralize ili gubitka vida. Najčešće se pojavljuje između 20. i 40. godine života, a žene obolijevaju trostruko češće od muškaraca.

Do danas nije otkriven točan uzrok multiple skleroze i smatra se da je ta bolest rezultat kombinacije genetskih i okolišnih čimbenika. Iako se multipla skleroza ne smatra izravnom nasljednom bolešću, postoje određena nasljedna sklonost za pojavu bolesti. Zanimljiva je i činjenica da od multiple skleroze 5 puta češće obolijevaju stanovnici Europe, sjevernog dijela SAD-a i Kanade, a najrjeđe se javlja u tropskim regijama i na dalekom istoku.


Vanjski čimbenici

I dok genetska predispozicija određuje sklonost za pojavu multiple skleroze, uzroci za pojavu te bolesti uglavnom su vanjski. U vanjske uzroke za nastanak ili pogoršanje ove bolesti ubrajaju se pretilost u djetinjstvu, manjak vitamina D, pušenje i određene infekcije.

Niska razina vitamina D smatra se jednim od bitnijih vanjskim čimbenika za razvoj multiple skleroze, što možda objašnjava nisku učestalost oboljenja u zemljama blizu Ekvatora, ali i sjevernih zemalja koje unatoč manjku sunčeve svjetlosti tradicionalno konzumiraju hranu punu vitamina D, poput Norveške. Uzimanje vitamina D često se preporučuje oboljelima od multiple skleroze, no samo ukoliko se mjerenjem dokaže niska razina tog vitamina u organizmu pacijenta.

U Hrvatskoj od multiple skleroze boluje oko 7.000 osoba, a Nacionalni dan multiple skleroze obilježava se 26. rujna. Na taj dan tradicionalno se održavaju predavanja i motivacijski govori koji će pomoći oboljelima i njihovim obiteljima saznati više o životu s tom kroničnom bolešću iz prve ruke, a zbog epidemioloških mjera ove će godine sav sadržaj biti dostupan online na stranicama MS tima Hrvatska.


MS Meet Up ove se godine održava u PP-u Žumberak, u subotu 26.9. od 11 do 13 sati. U 11 sati predviđena je konferencija za medije, a od 11 i 30 kreću predavanja. Prvo će gđa Darija Gašparović održati motivacijsko predavanje „Kako sam unatoč multiploj sklerozi prehodala dva Camina i idem i na Ironman“, slijedi predavanje doktorice Mirjam Jukić „Kako je nastao MS tim Hrvatska i knjiga Imate Multiplu? Imam i ja“, te na kraju predavanje gđe Vere Ivezić“.

Sva predavanja zbog zabrane javnog okupljanja zatvorena su za posjetitelje i emitiraju se uživo online.



Powered by

Linker
20. travanj 2024 21:29